Annonce

Annonce

Svar: Hvordan kommer vi videre?


5. november 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Helle

Jeg ved godt at det går langsomt, men jeg fornemmer på dit brev i dag at det faktisk går fremad og det er super flot. I har fået øget din drengs indtag af mælk betydeligt og han er også begyndt fast at få skemad 2 gange dagligt. At han skal have det blendet for at kunne kapere maden og konsistensen - pyt med det - han spiser nu og det skal nok vise sig på vægten hen af vejen .)

Du har ret i at han skal have mere og mere variation og i første omgang vil det være rigtig godt med lidt grovere grødtyper og så kan du også igang med lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen.

Da han slet ikke vil kunne kapere hjemmelavet havregrød, med de store flager det indeholder, så prøv at købe færdiglavet havregrød til ham. Prøv også med færdiglavet flerkornsgrød. Det giver ham lidt flere fibre end den rene ris og majsgrød og det vil være godt for ham. Se på hylderne med børnemad, der findes flere muligheder og de er ofte mere linde i konsistensen end den hjemmelavede grød.

Lav også gerne øllebrød til ham, det kan du blende meget fint og på den måde vende ham lidt til rugbrødssmagen.

Grøntsagsmosen skal nu varieres så meget som muligt. Det er fint at undvære kartoffel, så han ikke får 'brækfornemmelse' af det, men prøv med alle andre slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), avokado osv. Også f.eks. græskar kan bruges og rodfrugter med smag er ofte et hit.

Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Når han er godt igang med grøntsagsmosen og har fået lidt mere smag og variation, så varierer du yderligere ved at begynde at tilsætte kogt kød og fisk. Kylling, kalkun, svin, kalv, lam, okse, and osv. kan gives og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Du kan lave kødboller, som ...


Annonce

... du har liggende i fryseren, men du kan også give ham indmaden af en frikadelle, hvis I andre får det, moset ned i grøntsagsmosen.

Fisk skal på samme måde som kød laves i ovn eller koges og du kan give f.eks. fede fisk, som især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og han må gerne få det hele. Tun fra dåse er også i orden.

Lidt sovs på grøntsagsmosen til at give smag, det kan være lidt smørsovs eller lidt tomatsovs. Hvis I skal have en kødsovs, hvor kødet har stået og småsimret på panden i tomat med lidt milde krydderier som timian og oregano, så må du også gerne give ham lidt af det. Det giver god smag og farve til mosen og så 'smører' det jo lidt, så mosen er lettere at spise.

Det gør ikke noget at du blender det fint, så konsistensen bliver så han kan kapere det, lige nu er det vigtigste at du fokusere på variation og tilbud om så meget forskelligt som muligt :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal holde op med at bebrejde dig selv hans spiseproblemer, det er ikke din skyld! Du har en dreng der er født før tid, han har rigtig svært ved at synke, han har problemer med refluks, han har sandsynligvis fået sonde og eftermadning osv. da han var helt lille - det med at spise, det er bare rigtig svært og det er okay! I er på rette vej og der sker fremskridt, selvom de er små, så er de der og det er du nødt til at holde fast i :)

Lige nu synes jeg du skal følge planen med de 2 måltider dagligt og flaskerne som de er - det fungerer rigtig godt lige nu, så nu er det sådan.

Grøden skal så stille og roligt ændres lidt i konsistens og smag, og det samme skal grøntsagsmosen. Meget mere fokus på smagsmæssig variation end fokus på konsistens lige nu :)

Stille og roligt skal der så skæres lidt ned i mælkeindtag så der bliver mere plads til anden mad og så han begynder at få 3 måltider dagligt i stedet for 2, ligesom han også skal have lidt mellemmåltider i form af brødskorper, frugt og lignende at sidde med selv og gumle på. Men ro på, vi tager det hen af vejen, små skridt af gangen :)

Håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce