Svar: Sove igennem - 12 mdr.
Kære Signe
Hvornår børn kan forventes at sove igennem afhænger jo af rigtig mange faktorer. Det handler både om barnets alder, barnets udviklingstrin, barnets indtag af mad og væske i løbet af dagen, om barnet er syg, om der sker ændringer i barnets dagligdag osv. og så handler det også om hvad rutiner og vaner man som forældre har været med til at give sit barn ...
Hvis alt er som det bør være, hvis alt fungerer optimalt, så vil et barn på 6-7 måneder kunne sove igennem om natten. Det vil i denne alder svare til at sove 5-7 timer uden at få mælk. Hvis alle forhold er optimale, så vil et barn på 1 år, som jeres dreng kunne sove igennem om natten - måske med en enkelt opvågning eller to (handler om udvikling), behov for tryghed og beroligelse, men barnet vil sove fra aften til næste morgen tidlig. Barnet vil ofte starte i sin egen seng og vil så måske vågne op tidlig morgen, have brug for trygheden, komme ind i forældrenes seng og sove videre der.
Du spørger hvornår der er udsigt til en hel nats søvn ... Det er jo rigtig svært at svare på. Det første I skal sikre jer, er naturligvis at jeres dreng får mad og væske nok dagen igennem. I skal også forsøge at undgå infektioner og sygdom og så skal I give ham den tryghed og nærhed han behøver lige nu, hvor han begynder at gå og verden åbner sig for ham. Og sidst men ikke mindst, så skal I holde op med at servicere ham med sutten.
Når man er 12 måneder gammel, så kan man godt finde sin sut i søvne og selv putte den i munden - hvis man har lært det og det er her jeres problem er ... Jeres dreng vågner gentagende gange om natten for at få sut og du stiger op af sengen ...
... og giver ham den. Der er kun en til at ændre denne vane og det er jer og I kan ikke bare forvente at han pludselig kan selv og accepterer at sådan er det - det er noget han skal lære.
Det er fint at give ham sutten i hånden om dagen, det er første skridt til at lære det. Det er fint at give ham sengen fuld af sutter i håb om at han selv kan finde en i søvne, men hvis du giver ham den, så skal det også være i hånden om natten, så han lærer at lede efter den og finde den og putte den i munden. Han skal lære det, han kan det ikke hvis du ikke viser ham hvordan ... :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Alternativet er jo at nedtrappe brugen af sut og sætte noget andet i stedet, så han helt undgår denne afhængighed om natten. Det kunne være at give ham en sovebamse, en klud eller lignende at putte med i stedet, det kan være lettere at få fat i dette om natten end en sut. Ved at introducere et nyt putteritual og lade en ny substitut for mor indgå kan du på sigt arbejde på at han lærer at sove med dette og uden din hjælp. Men det sker ikke af sig selv, det er nødvendigt at man forsøger at lære barnet at sove selv og uafhængigt af de voksne. Se det fra hans side - han har jo ingen problemer med at du giver sutten om natten x flere - det er dig det er hårdt for, han trives jo fint ...
Måske er det hos jer far der skal tage over, du skriver at det fungerer bedre, når far har nattetjansen, så hvis der hos jer også er noget 'morafhængighed' inde over, at du sender nogle andre signaler end far, så var det måske en idé at far tog over hver nat i en periode og fik indført nye rutiner.
Jeg håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.