Svar: Døgnrytme?
Kære Lise
Vores døgn er inddelt i søvnfaser og vågenhedsfaser. Det vil sige perioder hvor jeres datter sover og perioder hvor hun er vågen. En søvnfase betyder egentlig bare den periode som starter når hun er træt og falder i søvn og varer til hun spontant vågner op, fordi hun ikke har behov for at sove mere.
Jeres datter har det man kalder for en tidlig søvnfase – hun falder naturligt tidligt i søvn og så vågner hun en time eller to før I andre egentlig har lyst til at vågne.
Det er sådan at vi alle har det der hedder en cirkadisk rytme. Det er den cyklus vi har, det er vores indre ur. Den cirkadiske rytme styres af mange ting og den følger ofte et bestemt mønster - niveauet af hormoner er forskelligt efter tidspunktet på døgnet, vores kropstemperatur varierer, hvornår vi går på toilettet følger et bestemt mønster. Det samme gør vores appetit, blodtryk osv. Det er altså ikke tilfældigt hvornår vi føler os trætte, udhvilede, sultne osv.
Når man skal ændre på en tidlig søvnfase, så er man nødt til at se på hele dagens rytme, man er nødt til at ændre på det indre ur. Man kan ikke bare putte hende senere i seng, så vil hun stadig vågne til samme tid.
Derfor skal man se på: Hvornår spiser hun, hvornår sover hun osv. Hvordan er dagsplanen nu i forhold til hvad der kunne være ønskeligt? Sammenlagt sover jeres datter jo den søvn hun behøver - hendes søvnbehov bliver dækket, men hendes rytme passer ikke så godt til jeres.
For at få flyttet hendes rytme, så er du nødt til at starte med hendes morgenlur. Det er nødvendigt at hun stille og roligt lærer at sove formiddagslur i stedet og i takt med at du får flyttet lurene i løbet af dagen, så får du også flyttet hendes middagslur og ...
... således også hendes puttetidspunkt om aftenen.
For at nå frem til dette, så flytter man tiderne i løbet af dagen med ca 15 minutter af gangen. Det vil sige i stedet for at putte hende til morgenlur kl. 8.15, så putter du hende kl. 8.30 ,så 8.45, så kl. 9 osv. indtil du ender med at putte hende f.eks. kl. ca 9.30. Til middagslur puttes hun så kl. 12, 12.15, 12.30 osv. indtil du når til kl. 13 eller hvad du nu skønner er et passende puttetidspunkt for middagslur.
En døgnrytme du således kan arbejde hen imod ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre
Formiddag 9.30: Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grød, evt. med frugtmos, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13
Eftermiddag 16-16.30: Flaske

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover sin 3. lur
Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl. 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske
Midt nat 03: Evt. flaske efter behov.
Med hensyn til mælkemængde, så vil de fleste børn drikke mest aften, sen aften og tidlig morgen og mindre i løbet af dagen. Men flaskerne i løbet af dagen er dog fortsat vigtige også selvom hun kun drikker 50-100ml inden sin middagslur, så tæller det fortsat med og har betydning for hendes trivsel :)
Så prøv om du kan trække hendes lure, udnyt, hvis hun en dag sover bare en lille smule længere om morgenen og put hende så senere og senere dag for dag, så du tilsidst får rytme ændret.
Forsøg så vidt muligt at holde fast i de givne tidspunkter vedr. mad og mælk, fordi netop indtaget af disse ting også påvirker den cirkadiske rytme og således har betydning for at få en rytme skabt.
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.