Annonce

Annonce

Svar: Hvad er næste slags overgangsmad?


26. oktober 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Dorthe

Det næste I skal igang med er mad med mere bid i. Det vil sige små brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg, men også kogte grøntsager i stykker, godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle og lignende - maden tager mere og mere udgangspunkt i jeres mad.

Det er vigtigt fortsat at give hende grød og også at supplere med grøntsagsmos frokost og aften, så hun får sit ernæringsbehov dækket. Der sker jo rigtig meget med hende i øjeblikket og hun har stadig brug for at få fedtenergiberiget kosten. Det er altid lettere at tilsætte fedtstof til skemaden ...

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

morgenlur som nu

Formiddag 9.30-10: ½ bolle med smør, ost, frisk blød frugt og/eller frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, torskerogn, makrelguf. Suppleres med godt kogte grøntsager, små stykker frikadelle eller lignende, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Evt. ammes og puttes til middagslur ca kl. 13 som nu

Eftermiddag 15.30-16: ½ bolle med smør, ost, en lille smule tykmælk med frugtmos eller revne æbler, frisk frugt, vand af kop

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Udgangspunktet bliver mere og mere den mad I andre spise og retter med hakket kød og milde fisketyper som f.eks. laks og rødspætte er rigtig godt.

Ammes og puttes ...


Annonce

... til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover uden mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se indgår der også 4 amninger i min plan, i løbet af de næste uger vil du sandsynligvis kunne begynde at trappe ud af en enkelt amning og nøjes med at give 3 amninger dagligt. Ofte er det amningen om dagen der forsvinder først, men for enkelte fungerer det bedre at spise sen aften eller tidlig morgen over - her må du forsøge dig lidt frem.

Så længe du ammer hende 3-4 gange dagligt, så behøver hun ikke få hverken sødmælk eller mme. Fra 9 måneders alderen kan komælk udgøre en større del af hendes indtag og du kan godt give hende lidt sødmælk af en kop, men det er ikke noget hun skal have, hvis du stadig ammer ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun bør ikke få sødmælk af flaske, hvis du er ude og hun skal have mælk, så kan hun enten drikke sødmælk af kop eller få udmalket modermælk eller modermælkserstatning i flasken.

Når du giver hende brødhapsere, så prøv at give hende dem ind i siden af munden, så hun med det samme tygger sammen omkring dem - fremfor ind midt i munden, hvor hun skal bevæge dem med tungen til siden for at tygge og tilbage til svælget for at synke. Og lav dem små, så hun kan kapere det.

Vælg blødt brød, rugbrød uden kerner eller hjemmebagte boller. Giv hende små stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle) som også er blødt for hende og giver hende lidt øvelse og vender hende til fornemmelsen af at have mad i stykker inde i munden.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce