Annonce

Annonce

Svar: Antal måltider, når man ikke er en storspiser


22. oktober 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære M

Jeg synes antallet af måltider og flasker kan være rigtig fint i forhold til din drengs alder. Det er stadig dog vigtigt at han får en del mælk, det handler ikke kun om behov for kalk, vitaminer osv. men også om at dække hans væskebehov.

Jeg er helt med på at flasken hos jer lige nu udgør et mellemmåltid og det er helt okay at bibeholde denne metode. For at få ham stimuleret lidt ekstra mundmotorisk, vil jeg så i stedet anbefale dig at du enten starter eller slutter hans skemåltider med lidt i hånden. Om morgenen og om eftermiddagen kan det være lidt frisk frugt, f.eks. en appelsinbåd, som han får lov til at sidde og sutte på, suge saften ud af. Til frokost og om aftenen kan det være ristede rugbrødsbjælker, agurkeskiver, måske et stykke kogt broccoli, en kartoffelbåd eller lignende at han tilbydes at gumle på ved siden af sin skemad.

A38 og Yoghurt naturel må han i princippet godt få lidt af - men det er meget lidt, max ½ dl ... Anbefalingerne om brug af komælk allerede fra 6 måneders alderen hænger sammen med at vi i DK prioriterer at børn forholdsvis hurtigt kommer igang med familiemaden og derfor bør du egentlig bruge denne anbefaling sådan, at hvis du laver lidt kartoffelmos på sødmælk så kan I alle spise det samme. Han må også gerne få lidt af jeres sovs på sin grøntsagsmos, hvis den er lavet med sødmælk osv.

Det vil sige at hvis I f.eks. får en ret som kartoffelmos og millionbøf, så må han faktisk gerne få det samme - du kan krydre ekstra med salt og peber ved bordet, så han ikke får noget der ...


Annonce

... er for stærkt krydret. Du kan også give ham lidt kødsovs, hvis I f.eks. skal have pasta bolognaise. Hvis det hakkede kød har stået og småsimret på en pande i tomat og med lidt milde krydderier som timian og oregano, så må han gerne få lidt af dette.

Det kan være en fordel at tilbyde en flaske ekstra sen aften eller tidlig morgen for at øge hans indtag af mme og så i stedet tilbyde vand af kop. Når man tilbyder mme af både kop og flaske, så er der en risiko for at barnet hurtigere bliver træt af smagen .. Samtidig er det en god idé at lære barnet at drikke vand, da vand på sigt er den bedste tørstslukker.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver at du normalt giver flaske sen aften eller i løbet af natten og det lyder som en rigtig god idé. Netop det at give ham flasken mere eller mindre imens han sover, kan være godt at udnytte for at få lidt ekstra mme i ham ... Hvis han kan få 180 ml af en flaske eller nogle gange måske drikker lidt mere og han så indtager dette 4 gange i døgnet, - nat, formiddag, eftermiddag og aften, så bliver han rigtig fint dækket ind.

Forsøg derfor at prioritere flaskerne aften, sen aften og tidlig morgen og lad ham indtage så stor en del af behovet der. Jo ældre han bliver, jo mere rigtig mad han indtager, jo mere vil maden fylde om dagen og mælkeindtaget om dagen forsvinde og så er det naturligt at han har brug for mere mælk på ydertidspunkterne. Han behøver ikke vågne for at få flasken, han kan sandsynligvis spise den i søvne ...

Jeg håber at du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce