Annonce

Annonce

Svar: Følelsen af liv under graviditet


21. oktober 2009

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Nulle

De rullende fornemmelser du mærker skyldes sandsynligvis at dit barn slår koldbøtter i maven ... Selvom du nu er ved at være så langt henne at pladsen er mere trang, så er det helt normalt at barnet vender og drejer sig og ikke har sat sig fast endnu.

Jo tættere du kommer på termin, jo vigtigere bliver det at vide, hvordan dit barn vender, da det har stor betydning for hvordan du skal føde.

Allerede tidligt i graviditeten vil barnet slå koldbøtter og der er i begyndelsen rigtig god plads til at barnet kan vende og dreje sig. Men som sagt, vil barnet have sværere ved at vende sig omkring, jo tættere på terminen man kommer. Når der er omkring ti uger tilbage af graviditeten, vil ca. 75 pct. af alle børn ligge med hovedet nedad. Og når terminen er nær, vil ca. 96 pct. have lagt sig til rette med hovedet nedad.

Der er ikke noget farligt i at barnet vender sig og slår kolbøtter inde i livmoderen. Det er helt normalt og faktisk rigtig godt, at barnet udnytter pladsen omkring sig til at træne og bruge sine muskler.

Så vidt jeg ved, så vil man, hvis barnet efter fulde 37 uger fortsat ligger med bagdelen nedad, tilbyde dig at få lavet det man kalder for en "udvendig vending". Det foregår ved at en læge ...


Annonce

... forsigtigt med hænderne tager fat om barnets bagdel og hoved og forsøger at skubbe bagdelen op, mens hovedet skubbes ned - ligesom hvis barnet slog en halv kolbøtte af sig selv. Man forsøger at vende barnet der, fordi det er lettere at føde et barn som ligger med hovedet nedad/kommer ud med hovedet først og ikke med numsen først.

Hvis lægen føler der er for stor modstand og barnet ikke kan glide rundt, hvis du som mor føler det meget ubehageligt eller hvis barnet virker påvirket af det (man holder øje med barnets hjertelyd imens) så vil man stoppe vendingsforsøget. Det vigtigste er at både barn og mor har det godt.

Jeg mener at vendings forsøg lykkes i ca. halvdelen af tilfældene og hvis det ikke lykkes, så er det forskelligt hvad man vil anbefale. Hvis det er din første fødsel, så vil man sandsynligvis anbefale et kejsersnit.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så at du mærker at dit barn slår koldbøtter skal du prøve at se om noget positivt og godt, det er jo netop tegn på at dit barn måske er ved at vende sig og lægge sig tilrette, være parat til at blive født :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre og at det giver dig lidt ro.

Rigtig meget held og lykke med den forestående fødsel, jeg glæder mig til at høre hvad det bliver for en lille en :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce