Annonce

Annonce

Svar: Inspiration til mad


19. oktober 2009

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sanne

Det er rigtig dejligt at din datter er kommet så godt igang med skemaden og tydeligt viser interesse for den mad I andre spiser :)

Du kan varierer hendes grødtyper ved at tilbyde majs, ris, hirse, boghvede og quinoa som alle er uden gluten og det er vigtigt så længe hun er under 6 måneder. Men omkring 6 måneders alderen kan du begynde at udvide grødrepertoiret ekstra ved at tilbyde havregrød, øllebrød og flerkornsgrød.

Du må meget gerne lade hende få frugtmos på grøden som ekstra variation. Her kan du i princippet give hende mos af frugt og bær som kan koges og give hende alle slags - bare det er kogt. Først omkring 6 måneders alderen bør du begynde at give hende frisk frugt og her kan hun f.eks. få en appelsinbåd, et stort stykke blomme, fersken eller lignende blød frugt at sidde med og sutte saften ud af.

Du må meget gerne variere hendes tilbud om grøntsager, så hun ikke kun får kartoffel og gulerod, men også får blomkål, broccoli, squash og lignende og stille og roligt får mere og mere variation. I 6 måneders alderen kan du igen variere yderligere og hun må her få alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), avokado osv. Også f.eks. græskar kan bruges og rodfrugter med smag er ofte et hit.

Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må fra 6 måneders alderen meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Når hun er godt igang med grøntsagsmosen og har fået lidt mere smag og variation, så varierer du yderligere ved at begynde at tilsætte kogt kød og fisk i mosen. Kylling, ...


Annonce

... kalkun, svin, kalv, lam, okse, and osv. kan gives og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Du kan lave kødboller, som du har liggende i fryseren, men du kan også give hende indmaden af en frikadelle, hvis I andre får det, moset ned i grøntsagsmosen.

Fisk skal på samme måde som kød laves i ovn eller koges og du kan give f.eks. fede fisk, som især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og hun må gerne få det hele, når hun er 6 måneder. Tun fra dåse er også i orden.

Når du begynder med de lidt grovere grødtyper så er det vigtigt at se på glutenindholdet, som stille og roligt må stige efter 6 måneders alderen. Der er især gluten i hvede og ikke ret meget i havre og rug, hvorfor du godt må forsøge med lidt havregrød eller øllebrød kort før 6 måneders alderen - men altså ikke meget før. Derfor kan det også være en idé at give lidt ristede rugbrødsbjælker kort før 6 måneders alderen, hvis du skønner hun vil have glæde af at sidde og gumle lidt på dette.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ellers er et bedre alternativ at du giver hende et stykke agurk, det er også godt, hvis hun er ved at få tænder og gummerne klør... Skær en skive på 1-1½ cm, fjern kernerne i midten og sæt agurkeringen på hendes tommelfinger, så kan hun holde fast på den og gumle løs. Du kan også give hende en rå gulerod, at gumle på og sutte på.

Med hensyn til at sidde i høj stol, så afhænger det af hvor stærk hun er i ryggen? De fleste børn er klar til høj stol omkring 6 måneders alderen men nogle kan godt før. Prøv at sætte hende i stolen og se hvordan hun sidder. Hvis hun sidder med lige ryg, så er det helt fint at lade hende sidde der, hvis hun krummer i ryggen, falder til siden eller forover, så er hun for træt eller svag i ryggen og skal ikke sidde i stolen.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat god appetit!

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce