Annonce

Annonce

Svar: Stop af natamning - 20 mdr.


18. oktober 2009

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Hanne

Der er ingen tvivl om at Marco er meget bevidst om brystet med den alder han har nu og at du ikke skal forvente at han selv siger fra.

Du har naturligvis ret i at mælken kan have en effekt i forhold til hans refluksproblemer og det faktum, at han sandsynligvis har lidt tilbageløb af mavesyre til spiserøret, når han har ligget ned i længere tid... Han får dog medicin (når han vil tage den) og du har også mulighed for at elevere hans hovedgærde så han ikke ligger helt fladt og så har han en alder nu, hvor refluksen umiddelbart ikke burde være så generende, at den burde kræve amning flere gange om natten - Spørgsmålet er derfor om der ikke efterhånden er tale om mere vane og tryghed en behov for mælk ... :)

For mig at se er det derfor et spørgsmål om at få noget andet sat i stedet for brystet, - brystet skal fjernes, men skal erstattes af noget andet der på sigt bliver ligeså tryghedsgivende og rart for Marco. Det kan være en putteklud, en sovebamse, en måde du kærtegner ham på, holder ham i hånden på osv. Du kan stadig lægge dig med ham, som når du ammer, men du skal have en stram bluse på, så brysterne ikke længere er frit tilgængelige for ham og så skal du berolige ham på en anden og ny måde. Han skal altså mærke at du stadig er der for ham, du kærtegner ham, beroliger osv. Du gør alt det du plejer at gøre, det eneste du ikke gør er at give ham brystet.

Nogle børn accepterer fint at noget andet sættes i stedet om natten - andre børn forstår ikke hvis det kun er om natten og man kunne godt mistænke at Marco ville blive forvirret, hvis han nogle gange få lov og andre gange ikke gør. Han forstår jo ikke hvorfor, han kender ikke klokken og skelner ikke mellem nat og dag når der er tale om lyst til bryst. Derfor kan det godt være at du er nødt til at stoppe med amningerne helt og altså ikke kun om natten, for at han ikke skal blive for forvirret.

Amningen inden putning om aftenen, kan erstattes med en kop mælk, en banan og en godnathistorie. Du kan stadig lægge dig med ham, give ham tryghed og nærhed, mælken får han af en kop og din kontakt, behovet for at mærke at du er der og ...


Annonce

... bruger tid på ham - det får han via godnathistorie, hvor I læser, kigger på billeder osv. Også her sættes der altså noget andet i stedet og stille og roligt vil han så lære at nyde dette.

Faktisk siger de fleste mødre at de bliver overraskede over hvor hurtigt barnet 'glemmer' brystet, når man tænker på hvor stor betydning det har haft .. :)

Med hensyn til medicin, så er det naturligvis vigtigt at han tager dette, men det er rigtig svært. Det er naturligvis en balance, for noget medicin skal gives, om man så skal tvinge barnet - andet medicin kan man naturligt have et mere afslappende forhold til ... Hvis du vurderer at han tydeligt har brug for sin Losec, så må du forsøge at få det I ham på den ene eller den anden måde, men lige nu hvor han har en dårlig erfaring omkring medicin, så er det svært at lokke ham.

Jeg kan ikke helt forstå at du skriver at Losec skal gives 20 minutter før maden - det skal naturligvis have tid til at virke, men Losec må normalt godt gives sammen med mad og drikkevarer ... så hvis du tror at det kan hjælpe at blandet det med lidt mad som f.eks. hans grød, så prøv det. Det må alt andet være bedre at han får det på denne måde end at han slet ikke får det.

Det anbefales dog at man giver Losec sammen med f.eks. saft, juice eller æblemos og at man ikke giver barnet det sammen med mælk eller væske med kulsyre ... Du kan forsøge at give ham det sammen med havregrød lavet på vand i en periode ....


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også et gammelt husmoderråd at blande medicin i hindbærsaft, da det skulle tage smagen. Men det er altså rigtig vigtigt at det er ren hindbær man giver, anden form for sød saft skulle ikke have samme effekt.

Nogle gange kan man også lokke lidt ved netop at tilbyde barnet medicinen mod at barnet så får lidt saft efterfølgende - fordi saft jo normalt ikke er hverdagsdrikke :)

Du skriver at han har nægtet losec den sidste uge - hvordan har han reagerer på at det er fjernet - har han fået det dårligere? Måske er I ved at nå dertil, hvor han slet ikke behøver det mere ...

Jeg håber du kan bruge mine tanker videre på vej, fortsat held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce