Annonce

Annonce

Svar: Madkamp på grund af følsomme svælgreflekser


12. oktober 2009

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Helle

Ja, det er den mest vidunderlige lyd, når ens barn ler højt og klukkende - det er så fantastisk :)

Det lyder som om at I har fundet en nogenlunde rytme for dagen hvad angår skemad og mælk og det lyder også som om at du har en dreng, der skal have lidt mere tid - og det er naturligvis helt okay.

Du skriver ikke hvad grødtyper du laver, men i første omgang tænker jeg at det kunne være godt, hvis du forsøge med lidt grød lavet af flager. Det giver en lidt mere fnugget konsistens og er en god overgang til mad med lidt mere modstand, lidt mere grovhed. Du kan købe f.eks. hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager og forsøge med dette. Du må gerne variere yderligere ved at tilsætte lidt forskellig frugtmos som topping - det skal være kogt mos eller mos fra glas.

Jeg vil også anbefale dig at du stille og roligt forsøger med lidt grød til frokost - gerne omkring kl. 12, hvor du plejer at give flaske. Flasken skal han stadigvæk have og den kan han sagtens få 1 time senere inden han så skal puttes til middagslur. Det kan også være at du i hans tilfælde skal prøve at gøre modsat, så du starter med flasken kl. 12, giver lidt grød kl. 13-13.30 med lidt vand til og så putter ham til lur kl. 14.

Når det fungerer med grøden på denne måde, så skal du til at give ham grøntsagsmos, så han får grød til frokost og grøntsagsmos eftermiddag / aften og stille og roligt skal grøntsagsmåltidet passes ind til at være det, hvor I andre også spiser. Da han har lidt tendens til kvalme, så hold lidt igen ...


Annonce

... med for meget kartoffel i mosen, lav f.eks. gulerodsmos i stedet og bland så stille og roligt lidt forskellige grøntsager i det - igen det I andre får. Han skal jo, som du også selv er inde på, med tiden sidde med ved bordet i sin høje stol.

De fleste børn vil omkring 6 måneders alderen kunne sidde i høj stol imens de spiser skemad og det vil være rigtig godt, hvis din dreng kan det. Når han sidder i skråstolen, så ligger han jo mere ned end sidder og det kan faktisk gøre det lidt ekstra svært for ham at synke maden ... Det er måske derfor I oplever at det går bedre, når han kan sidde hos far.

Han skal ligge så meget på maven som muligt, fordi det er derved han får styrke nok i ryggen til at kunne sove. Hvis han kan sidde kortvarigt med rank ryg i stolen, så må han gerne sidde der, men når han falder sammen i ryggen, falder forover eller til siden, så er det tegn på at han er træt i sine rygmuskler og så skal han ud af den høje stol igen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


400-500ml mme dagligt er ikke meget og jeg synes det er vigtigt at du ikke kommer under 500ml i flasken. Ved siden af dette indtag, må du så bruge mme i grød og mos, så han får lidt ekstra den vej og derudover må du så sikre hans væskebehov ved at give ham vand som nu.

Så længe han holder suget om flasken, så skal du lade ham spise, også selvom han ligger uroligt, virrer med hovedet, slår med armene osv. Så skal du ikke tage flasken fra ham, han har behov for mælken.

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke med ham :)

God weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce