Annonce

Annonce

Svar: Ny plan for nattesøvnen


8. oktober 2009

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sanne

Tak for dit brev, dine rigtig gode overvejelser og dine pæne ord til mig :)

Der er ingen tvivl om at det er separationsfasen, den udvikling jeres dreng går igennem lige nu som påvirker nattesøvnen og det er sådan at der på forskellige tidspunkter i børns liv, naturligt vil være lidt søvnudfordringer ...

Ofte altså især omkring 8-10 måneders alderen, fordi barnet der på den ene side adskiller sig fra sine forældre (begynder at kravle osv. og rent fysisk bevæge sig væk) samtidig med at barnet netop på grund af dette har behov for ekstra fysisk nærhed og kontakt - brug for at føle sig hundrede procent tilknytter for at kunne adskille sig. Det er således en periode, hvor barnet på en gang søger ud mod verden - især i dagtimerne - og samtidig - især aften og nat - søger forældrene, fysisk kontakt osv. lidt mere.

Omkring 12-14 måneders alderen kommer ofte endnu en urolig periode, det hænger sammen med at barnet begynder at gå og stadig mangler forståelse for at mor og far stadig er der, selvom man ikke kan ses. Børn i denne alder forstår stadig ikke hvor man er, når man går og føler sig stadig forladt og alene, når man går fra dem.

I 18-20 måneders alderen begynder barnet at få lidt farefornemmelse, det vil sige begynder at få lidt forståelse af at noget kan være farligt. Barnet møder også mere modstand om dagen, det er modstand fra andre børn, som skubber, tager legetøjet fra en osv. og også modstand fra voksne, som siger nej! mange gange om dagen, tager fat i barnet for at forhindre at det løber ud på vejen osv. Barnet klatrer op og oplever pludselig at være højt oppe uden selv at kunne kommen ned, barnet begynder at løbe, falder, slår hul på knæet osv. Verden er pludselig stor, farlig og giver mere modstand end tidligere og det giver urolige nætter med gråd, voldsomme drømme osv.

I 2-3 års alderen begynder mange børn at være bange for mørke og små dyr. De vægrer sig mod at skulle sove alene, har brug for en åben seng, hvor de selv kan stige ud, søge deres forældre, når de har behov. Døren skal stå åben ud til gangen, der skal være en lille natlampe osv.

Jeg nævner alt dette for at sige, at der er forskellige tidspunkter i børns liv, hvor de naturligt har brug for deres forældre og ekstra opmærksomhed og fysisk kontakt når de skal sove. I forhold til, hvad I skal gøre, så er det altså en idé at overveje jeres behov og ønsker ud fra jeres barns alder. Det kan være ganske udmærket at give jeres dreng nærheden og trygheden ved at sove hos jer lige nu, men i løbet af den næste månedstid er det faktisk en meget god idé at lære ham at sove i sin seng - inden han ramler ind i næste problematiske periode.

Det samme gælder, hvis han når at blive ældre inden I laver ny plan for nattesøvnen, så kan det være en god idé at gøre dette, når han f.eks. er omkring 16 måneder - altså der, hvor han godt begynder at kunne forholde sig til at I er der, selvom han ikke kan se jer og samtidig ...


Annonce

... ikke er nået dertil, hvor han begynder at få farefornemmelse ...

Der vil hele tiden være noget, som gør at det ikke lige passer og I er heller ikke herre over sygdom, som jo kan ødelægge alle gode sovevaner. Hvis I har et ønske om at han skal lære at sove i sin seng og ligge der det meste af natten, så er det altså en god idé at finde et tidspunkt, hvor det i forhold til hans udvikling lykkes bedst - og så naturligvis hvor det passer ind i jeres liv og hverdag.

Lige nu kan og vil det altså ofte være urealistisk at tro han sover igennem, men om en måned til halvanden er det måske mere realistisk - med mindre han bliver syg ...

Der er ikke nogen fast måde at gøre tingene på. I kan sagtens vælge at I alle sover sammen indtil I flytter til DK og han er to år og så bruge flytningen, starten på 'det nye liv' til at indføre nye vaner. Man kan tale for dette, ved at sige at han i hvert fald er meget tryg og har fået masser af nærhed og måske derved lettere vil kunne acceptere en evt. flytning til eget værelse. Modsat, vil han jo også være langt mere bevidst i 2 års alderen og vil prøve flere grænser og så kan det måske være for meget for ham, at skulle forholde sig til en helt ny hverdag, nyt land, nyt hus, ny vuggestue osv. - hvorfor han naturligt der vil søge jer mere.

I kan også vælge at sige, at det er godt at flytte ham på eget værelse nu og lære ham gode sovevaner fra starten. Hvis man har noget godt at bygge på, så er det lettere at vende tilbage til disse rutiner, også selvom de engang imellem spoleres af udviklingstrin, sygdom og lignende. Hvis han er vant til at sove i sin egen seng, i sit eget værelse og har gode og trygge ritualer omkring dette, så vil han lettere kunne det igen, selvom han bliver syg et par dage og kræver jer lidt mere der.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Man kan naturligvis godt lave en mellemløsning, hvor han ligger på en madras eller en større seng i soveværelset og således lærer at sove for sig selv, men stadig i samme rum. Det kan være lettere at flytte ham til eget værelse derfra, end fra smørhullet i dobbeltsengen.

Hvad I har lyst til og fornemmer vil være det bedste for jer, er der naturligvis kun jer selv der kan vurdere. Min umiddelbare tanke er dog, at han lige nu har brug for trygheden og roen og at I fint kan flytte hans opvågninger og 'tilladelse til at komme i dobbeltsengen' lidt, så det ikke bliver midnat, men først kl. 02, kl. 04 og tilsidst tidlig morgen. Man kan altså godt, som du skriver "flytte tidspunktet hvor I tillader, at han kan komme over i den store seng - med det håb at han en dag først vågner tidlig morgen, og så kan den ene af jer trisse ned til ham og ligge med ham der eller tage ham over i den store seng" - det er en mulighed.

Sengen I bruger her, kunne så enten være seng i soveværelset eller hans egen seng på eget værelse.

Jeg håber at du kan bruge lidt af mine tanker videre, så I kan finde den rigtige løsning for jer :)

Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce