Annonce

Annonce

Svar: Rejser sig hele tiden op i sengen og manglende spiselyst


3. oktober 2009

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Betzy

I den periode, hvor børn motorisk begynder at kravle, rejse sig ved tingene og i det hele taget bruger sig selv mere fysisk, vil det være naturligt at barnet øver sig i tremmesengen og har svært ved at finde fysisk ro, når det skal sove.

Netop tremmerne i sengen er super gode at trække sig op ved og falder man, så falder man for det meste blødt. det er derfor naturligt at barnet vælger at øve sig her - hvis man kan sige det :)

Ofte øver barnet sig både når det sover og når det er vågen. Det vil sige at børn også i søvne kan rejse sig, lægge sig op på alle fire, banke hovedet ind i sengegavlen osv. i denne alder. Det er en motorisk urolig periode og det går over igen.

Det bedste I kan gøre er at hjælpe jeres datter med at blive lagt ned, finde roen og få dynen om sig igen og så må I vurdere, hvad hendes behov er, når hun puttes.

Hvis hun bare rejser sig igen og igen, ikke virker træt eller ked af det og synligt har brug for lige at tumle lidt rundt selv inden hun er parat til at skulle sove - så må I lade hende gøre det. Der sker ikke noget ved at hun tumler lidt selv og så bagefter er parat til at falde i søvn og I behøver ikke være hos hende. I må gerne gå, det passer med ca 3 minutters intervaller, så kommer I igen, lægger hende ned, siger godnat, kærtegner hende, putter hende med dynen osv. og så går I igen. Vender tilbage hele tiden for at betrygge hende og berolige hende, også selvom hun ikke græder - hun er stadig så lille at hun ikke forstår hvor I er, når I går og hun vil føle sig forladt - derfor er det en god idé at ...


Annonce

... gå frem og tilbage netop for at give hende bevidstheden på sigt om at I stadig er der ...

Hvis hun græder, er helt ulykkelig osv. når I går så skal I naturligvis sidde hos hende, holde hende i hånden eller hvad hun nu har behov for, så hun kan sove trygt og roligt :)

Med hensyn til at lukke munden for skeen eller afvise maden, så ser man ofte dette hos børn i 9-10 månedersalderen. Det er som regel et udtryk for at barnet er blevet så gammelt at det viser mere selvstændighed og egen vilje og er dermed ofte også et ønske om at ville spise selv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er derfor en rigtig god idé at I nu begynder at give hende mere mad i stykker, som hun selv kan spise - præcis som I om morgenen også forsøger og som I har forsøgt om dagen. Lad der være variation, så hun sammen med sine brødhapsere også får små kogte stykker grøntsager f.eks. ærter, majs og gulerod. Det er vigtigt for at øve hendes pincetgreb. Lad hende få godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, rejer, muslinger og lignende, som hun sagtens selv kan spise og som appellerer til hende både i farver, form og smag - det er nyt og spændende.

Giv hende frugt, bær, boller som mellemmåltid - mad der kan spises med fingrene eller en gaffel - spise med ske selv er stadig for svært for hende.

Og lad hende så gå igang. Det betyder ikke noget hvis hun kun spise lidt brød og lidt majs den ene dag, hvis hun så næste dag hellere vil have rejer og ærter - vigtigst er det at hun spiser og forbinder det at spise med noget hyggeligt og rart :)

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce