Annonce

Annonce

Brev:

Ændring af døgnrytme?


2. oktober 2009

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Ændring af døgnrytme?

Hej Helen

Jeg er mor til en skøn, glad og veltilpas dreng på syv uger. Efter nogle startvanskeligheder på det der med søvn, sover han nu rigtig godt :-) Undtagen om aftenen, hvor vi typisk først kan få ham til at falde til ro ved 23-tiden. Det har vi accepteret og indrettet os efter, og det fungerer sådan set ok, men på et tidspunkt vil vi jo rigtig gerne have en anden døgnrytme.

Et typisk døgn kunne se sådan her ud:

23.00 falder i søvn og sover 4-5 1/2 time.
Amning og tør ble, lægges til at sove uden snak eller leg
Sover indtil seks-halv syv-tiden
7.30-10.30 sover (i barnevognen uden for).
12-14.30 sover (i barnevognen uden for)
16-18 sover (i barnevognen uden for)
19.30-20.30 aftengåtur, sover i barnevognen
22.30 lægges i lift i soveværelse for at sove, er typisk 30-45 min om at falde til ro

Tidspunkterne er nogenlunde de samme hver dag og har været det i en uges tid, men kan svinge med en times tid den ene eller anden vej.

Han er som regel vågen en time til halvanden mellem sine lure, som regel kun en times tid de første par gange, han er vågen. Når han er vågen, er han som regel glad, pludrer og vil gerne lege/snakkes med. Han bliver fuldammet og tager godt på (1700 g de første 5 1/2 uge).

Når vi lægger ham i liften om dagen til en lur, falder han (ihvertfald de første to gange, dvs. til formiddags- og middagslur) meget hurtigt til ro, og jeg skal som regel kun ud en enkelt gang eller to for at give ham sutten og vugge ham lidt. Han sover vel i alt omkring 16 timer i døgnet +/- en time.

Han kan godt sove lidt mere uroligt til den sene eftermiddagslur, og om aftenen har vi svært ved at få ham til at falde til ro herinde, og det duer jo ikke, at han er vågen fra ved sekstiden til kl. 23 - derfor går vi en tur, for så sover han, mens vi går. Når han skal sove til nat, tager det noget tid at få ham til at falde til ro, men når det lykkes, sover han ret længe ...


Annonce

... (4-5 1/2 time). Han græder som regel ikke, men ligger meget uroligt, taber sin sut, fægter med armene og møffer rundt i liften.

Vi gør tingene på samme måde hver aften, når han skal sove til nat - natdragt på og amning i soveværelset med dæmpet belysning. Når han vågner om natten og om morgenen kan han godt ligge uroligt et stykke tid, møffe lidt rundt og falde til ro, når han får sin sut. Han græder ikke, og øjenene er lukkede, så derfor tager vi ham ikke op før vi ikke kan få ham til at falde til ro igen.

På sigt vil vi jo gerne have ham til at sove ved 19-20 tiden - opvågningstidspunktet om morgenen er sådan set ok ift når han engang skal starte i institution i 8 månedersalderen. Jeg tænker også, at hans formiddagslur måske egentlig er en del af hans nattesøvn, for han bliver meget hurtigt træt igen - vil snakke lidt, ammes ved begge bryster og have en tør ble, og så vil han sove igen.

Han sover i liften både om dagen og natten, det er der, vi bedst kan få ham til at falde til ro (han har svært ved at "lukke af", så der skal laves en lille "hule" med dynen, og så får han en stofble med lidt mælk på lagt foran ansigtet, så han ikke har noget at stirre på - ellers kan han bruge evigheder på bare at ligge og kigge). Han falder meget sjældent i søvnaf sig selv, men skal puttes i liften, have sutten (engang i mellem om aftenen og natten mange gange, fordi han fægter den ud med hænderne) osv. Om natten sover han ved siden af vores seng.

Det blev lidt langt, men jeg vidste ikke lige, hvilke informationer du havde brug for.

Mit spørgsmål går på: Hvordan griber vi det bedst an med at få ham til at sove om aftenen - og hvornår er det en god idé at gå i gang? Han er jo stadig meget lille, men det virker alligevel som om, han har en form for døgnrytme. Og har du evt. nogle gode råd til, hvad vi gør med sovested om natten, når han vokser ud af liften?

Med venlig hilsen
Troldensmor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.

Græder sig selv i søvn om aftenen

Hej Helen, Så skriver jeg igen .. Efter mit sidste brev er min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.

Dagsrytme for baby på tre måneder

Kære Helen. Først og fremmest mange tak for din gode postkasse. Det er...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.

Vågner fra lure hele tiden

Hej. Jeg har en datter på 3 måneder. Jeg kan simpelthen kun få hende til at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce