Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke have overgangskost


22. maj 2004

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære bekymrede og utålmodige mor

Jeg tror simpelthen at I skal glemme alt om overgangskost og I stedet gå igang med rigtig mad. Jeres datter er en selvstændig pige, som godt ved hvad hun vil og det er helt normalt at der i kraft af hendes alder kommer mere og mere af hendes personlighed frem.

At knibe munden sammen er en måde at udtrykke at hun selv vil være med på den måde, hun nu engang kan mestre det. Hun har lyst til at medvirke ud fra egen færdigheder og samtidig, så ved hun også at hun ved at knibe munden sammen kan få den fulde opmærksomhed og komme i centrum ved spisebordet.

For forældre skaber det en naturlig bekymring for barnets trivsel, hvis barnet ikke spiser. Bekymringen er naturligvis også reel nok, hvis barnet gennem længere tid mistrives; men som du beskriver jeres datter så trives hun. Hun sover godt om natten og er glad og tilfred i løbet af dagen og udvikler sig som hun skal.

Det er meget vigtigt at I får grundlagt nogle gode spisevaner før hun er et år. Når børn bliver et år, så har de ikke længere lyst til at prøve noget nyt og de vokser ikke længere så meget, så den naturlige appetit bliver mindre.

Samtidig så tror jeg at det ville være en god idé hvis I skruede ned for mælkeindtaget. Hun kan tilbydes flaske morgen og aften, men i løbet af dagen skal hun tilbydes vand eller mælk af kop. Mælk fylder meget i hendes lille mave og kan tage pladsen op for rigtig mad. Samtidig giver du hende jo også yoghurt, og frem mod et års alderen skal mælkemængden sættes ned til 500 ml i døgnet (incl. yoghurt) og det vil være en passende mængde fremover.

Prøv i en periode at skære ned for skemad og tilbyd hende i stedet små stykker brød, kød, grøntsager og frugt. En enkelt portion grød om dagen er okay, hvis hun er til det, men skemden skal holdes på et minimum i en periode, indtil hun glemmer sin aversion mod skeen. Det tager lidt tid, hun har nemlig en fantastisk god hukommelse, når det drejer sig om 'spisesituationen' så en stor portion tålmodighed er nødvendig fra jeres side.

Sørg for at en tallerken appellerer i farverne og tilbyd gerne lidt af alle fødegrupper til hvert måltid, så der er valgmuligheder. Det er vigtigere at der er lidt af det hele i stedet for meget af få ting. Nogle ...


Annonce

... dage spiser hun måske kun en af tingene, men næste dag er det noget andet der glider ned og det er helt i orden. Det vigtigste er at hun får den naturlige appetit tilbage og lyst til at spise igen.

En varieret kost er:
- brød, gryn, ris, pasta
- kartofler og andre grøntsager, frugt
- kød, fisk, ost, æg
- husk fedsstof til den hjemmelavede mad

Af brød er det en god idé at vælge typer uden kerner, indtil hun bliver god nok til at tygge dette. Lyst brød kan hun få med smør og evt lidt bær eller frugt. Rugbrød kan hun få med alle slags pålæg. I begyndelsen er det dog nemmest med smørbart pålæg. Sammen med rugbrødshapserne tilbyder du hende lidt kogte ærter, majs, agurk, pebberfrugt, advokado mv.

Ris og pasta kan hun sagtens få. Du kan lave kødsovs eller tomatsovs til, som I selv spiser. Pastaskruer kan også spises uden sovs og evt med lidt kogt hamburgerryg, frikadelle eller andet børnevenligt, som kan spises med en gaffel eller med fingrene.

Grøntsager kan laves i stykker, som hun kan sidde med i hånden. Det gælder f.eks. også kartofler som kan laves på et utal af måder, f.eks. kartoffelbåde.

Frugt gives på samme måde i både, som hun selv sidder med, eller som bær, så hun kan øve sig i pincetgreb.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Kogt kød eller fisk er godt, men du kan også lave det i ovn. Kødboller, frikadeller (kød/fisk), kylling, kalkun, alt kan spises med fingrene.

Æg kan hun få hårdkogt, eller du kan lave en æggepandekage med tilbehør af forskelligt grønt.

Det er kun fantasien der sætter grænser, men du skal nok virkelig være fantasifuld i en periode og du skal ikke være ked af, hvis noget går til spilde. Det vigtigste er at hun får sin naturlige lyst til at spise igen.

Stil en tallerken foran hende og lad hende gå i krig. Prøv ikke at give hende alt for meget opmærksomhed, men lad hende spise selv. Viser hun interesse for det der er på din tallerken, så lad hende smage det, også selv om det er det samme hun selv får.

Det er en periode, som I skal igennem. Prøv ikke at bekymre dig for meget, men tænk på at det i sidste ende er vigtigt at hun kommer til at spise og det gør hun kun ved at du stiller en tallerken med valgmuligheder foran hende, lader hende gå igang og tager det roligt.

Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce