Svar: Fladt baghoved - vil det rette sig?
Kære mor
Tillykke med den lille pige og velkommen til ... Det lyder som om at det har været et par hårde 3 måneder, da du fortæller at din datter har fået konstateret en sygdom, som I lige har skulle kapere beskeden om. Du skriver dog ikke, hvad der her er tale om og det er også okay :)
I forhold til lejringsbetinget skævhed af kraniet, så er det som du skriver, rigtig vigtigt at din datter lægges så meget som muligt på maven. Da hun holder hovedet fint, når du holder hende på din arm, så burde hun også kunne løfte hovedet maveliggende, hvis hun ikke gør det, så er det måske fordi det er for kedeligt - eller for hårdt i længden og her er der kun øvelse der hjælper. Derfor er det vigtigt at du lægger hende på maven så tit som muligt også selvom det kun er 5 minutter af gangen.
Giv hende gerne en lille pude under brystkassen, så hun løftes lidt op - læg hende f.eks. hen over en ammepude. Stil også gerne et spejl foran hende, så hun kan se sig selv - udnyt pladsen ved puslebordet både med et spejl for endevæggen, men også gerne så hun ligger med hovedet ud mod kanten og du sætter dig på knæ foran og fanger hendes opmærksomhed - netop for at gøre det lidt mere sjovt at være på maven.
Du kan også købe et specielt dreje- og legetæppe du kan ligge hende på, det laver f.eks. Lamaze.
Ellers er det et spørgsmål om at få hende til at se den vej, som du ønsker hun skal kigge mod og det gør du ved at hænge uroer, musikmobiler osv. op. Du kan også vende hende modsat i sengen, så hun kigger mod lyset eller en anden retning.
Skævhed i kraniets form opstår altid når barnet placeres langvarigt i samme stilling og I skal derfor sørge for at dette ikke sker netop ved at dreje hendes hoved, sørge for at hun ligger på maven så meget som muligt osv.
Vær opmærksom på at når hun bæres på din arm, så skal hun så vidt muligt også bæres maveliggende eller bæres på den arm, som ikke trykker hans ...
... hoved. Det vil sige at hvis hun f.eks. er skæv i venstre side af hovedet, så skal hun bæres på jeres venstre arm. Når I bærer hende på venstre arm, så vil hendes højre og dermed ikke flade side være den der 'presses' ind mod jeres bryst og den venstre side af hovedet vil være fri.
Vær på samme måde opmærksomme når hun spiser uanset om hun får bryst eller flaske, - hun skal så vidt mulig ligge, så hun ikke får et tryk på hovedet, på den side, hvor hun er flad.
Når hun sover, så skal I sørge for at hendes hoved bliver drejet til den side, hvor hun ikke er flad og hun skal hjælpes til at holde sit hoved i den stilling. Det er vigtigt at hun ikke ligger fladt med hovedet og kigger frem, da det vil gøre hende flad i baghovedet, hun skal ligge med hovedet drejet til siden og er hun flad i den ene side, så skal hovedet drejes til modsatte sige.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Tag en sok og fyld den med grødris, så I får en lidt tung og fortsat blød pose. Læg den ved hendes hoved, når hun skal sove, så er det med til at holde hendes hoved til den side, hvor I vil have det liggende. I er nødt til aktivt at gå ind og flytte på hendes hoved, når hun sover, så hun 'tvinges' til at holde hovedet til siden og ikke ligger fladt på baghovedet.
Tilsidst vil jeg lige sige at lejringsbetinget skævt kranie ikke giver nogen alvorlige følgetilstande, men at det er et mere kosmetisk problem og naturligvis synd for barnet, hvis det vokser op med et skævt hoved. Heldigvis er det dog også sådan, at der til en vis grad vil kompenseres for skævheden i takt med at barnet bliver ældre, men det forsvinder ofte ikke helt og derfor skal man gøre hvad man kan for at forebygge:o)
Tilsidst vil jeg lige skrive, at hvis du har lyst til at skrive til mig omkring din datters sygdom, så er du naturligvis velkommen. Jeg vil gerne lytte og også give dig mine tanker :)
Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Fed creme til børneeksem
Har dit barn børneeksem, er det vigtigt med en god hudpleje - og fedtcremer med en høj fedtprocent forebygger hudeksem. Hudpleje er vigtigt året rundt, men især i vinterperioden, hvor den kolde luft udtørrer huden ekstra meget, er det ekstra vigtigt med en god creme.
Til både behandling og forebyggelse af børneeksem, er det vigtigt at vælge fed creme fremfor lotion. En lotion indeholder meget vand og fordamper derfor hurtigt fra huden, og giver derfor ikke huden den nødvendige...
Dagtilbud til børn
Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.
Dagtilbud omfatter:
- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn
- Børnehaver for 2-6-årige
- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper
- Fritidshjem
- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.
Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.
Hvis I ønsker at få jeres barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika