Annonce

Annonce

Svar: Sove om aftenen - 10 mdr.


29. september 2009

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Betina

Tak for dit brev og din fine beskrivelse :)

Det ser ud som om at din dreng har en ret fin rytme og at dagen forløber rigtig fint og alderssvarende. Han sover dog en forholdsvis lang formiddagslur hvorfor hans middagslur ligger meget sent - ofte sover han ikke middagslur før 14.30-15 og her sover han så ofte 1½ time ... Det er helt i orden at sove på denne måde, men når han har en søvnfase der ligger meget sent, så vil han naturligt også sove lidt senere om aftenen og det er måske her jeres problem ligger.

Han er træt efter en lang dag, fyldt rigtig godt op med indtryk osv. men alligevel ikke træt nok til at sove ... Så måske ville det hjælpe dig at putte ham lidt senere, eller alternativt forsøge at ændre hans rytme, så han sover en kortere formiddagslur og så en længere middagslur der så ligger lidt tidligere end tilfældet er lige nu.

Jeg tænker at han måske kunne nøjes med at sove 45-60 minutter om formiddagen mellem kl. 10-11 og så kunne han sove en længere middagslur fra kl. 13.30-16 i stedet. På den måde ville han måske ikke blive helt så træt om aftenen og ville være lettere at få i seng omkring kl. 20, som du har et ønske om.

Man kan naturligvis altid diskutere hvorvidt man skal vække børn eller ej og det afhænger jo helt af hvordan barnet har det bedst - men bestemt også af hvordan det fungerer for familien og nogle gange må man ændre lidt på barnets rytme, for at få hverdagen til at hænge bedre sammen.

Derudover tænker jeg også at jeres dreng jo har en alder nu, hvor han naturligt er mere kontaktsøgende og har behov for ...


Annonce

... jer lidt mere, når han skal sove om aftenen. Han kravler sandsynligvis, bevæger sig mere og mere væk fra jer, øver sig i adskillelse og netop både den motoriske og den mentale udvikling spiller ind her. Det er svært at lade roen falde over sig og det er svært at sige godnat til dagen og alle dens oplevelser når man skal sove. Det er også rigtig svært for ham at forholde sig til at I er der, når han ikke kan se jer - han forstår det ikke og derfor græder han, hvis I forsøger at gå fra ham ...

Derfor er det vigtigt at du lige nu prioriterer at sidde lidt med ham om aftenen, giver ham masser af fysisk kontakt og nærhed, ammer ham som du plejer osv. og stille og roligt derefter flytter ham til egen seng. Du skal fortsat sidde hos ham, holde ham i hånden eller hvad han nu har behov for. Lige nu lyder det som om at han er inde i en periode, hvor I ikke skal forsøge at gå fra ham ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver at du er stoppet med at amme ham om natten og det kan sådan set være fint nok for han har brug for ca 2 amninger i døgnet. Men du skal være opmærksom på at de to amninger ofte ligger aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen og at det således er amningen om dagen der forsvinder først. Du kan forvente at han sover uden bryst fra ca kl. 24 til næste morgen tidlig kl. 7, hvor dagen starter med grød eller at han sover med amning kl. 20 og til næste morgen kl. 04, hvor han så ammes igen ...

Bare så du har lidt at gå ud fra og har realistiske forventninger, det er jo også vigtigt :)

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce