Annonce

Annonce

Svar: Mellemmåltider og mælkeprodukter


25. september 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Din plan for dagen ser umiddelbart rigtig fin ud, min eneste umiddelbare kommentar er, at det vil være rigtig godt at du kun giver grød 2 gange dagligt og lader resten af måltiderne være grøntsagsmos med kød eller fisk ... Dette for at sikre mere variation af fødevarer :)

Derudover vil du så småt kunne begynde at give din dreng lidt brød - det kan være små rugbrødshapsere som supplement til grøntsagsmos - det kan også være små stykker bolle med smør og ost eller lidt frugtmos og det vil være fint som mellemmåltid.

Du må gerne bruge lidt sødmælk i grød og i madlavning, ligesom du også kan give din dreng lidt tykmælk, A38 eller neutral sødmælksyoghurt - MEN det er meget små mængder vi taler om, faktisk kun ½ dl. ... Når SST. skriver at man fra 6 måneders alderen kan tilbyde barnet lidt komælk og komælksprodukter, så er det ikke fordi man skal til at give dette, men fordi vi i DK vægter højt, at barnet spiser den samme mad som den øvrige familie.

Det betyder at hvis du laver kartoffelmos på sødmælk eller laver lidt sovs til maden og den er lavet med sødmælk så kan I alle spise det samme og barnets mad tager på den måde naturligt udgangspunkt i familiemaden.

Da din drengs mælkebehov bliver rigtig fint stillet via amningerne, så er der ikke noget i vejen for at du laver hans havregrød med lidt sødmælk, hvis du synes det er lettest. Men det er først efter 9 måneders alderen at det må begynde at udgøre en større del af han indtag og derfor først der, at han umiddelbart bør få en fuld portion tykmælk eller lignende.

Det er klart at hvis du bruger mme eller mm i grød og mos, så vil du naturligvis bedre kunne give ham en større portion tykmælk eller andet surmælksprodukt som mellemmåltid om eftermiddagen, end du vil kunne hvis du bruger sødmælk i maden.

Mellemmåltider til børn består ofte af ...


Annonce

... frugt - det er både frugtmos og frisk frugt og bær i hånden. Det er som sagt også meget fint at give ham boller af forskellige slags og gode boller til børn kan f.eks. være havregrynsboller:

Opskriften kommer her:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Mellemmåltid kan også være lidt surmælksprodukt med frugtmos, banan, revne æbler eller lignende og så kan det for børn i 7 måneders alderen fortsat være en god idé at bruge lidt grød - det vil således være fint at din dreng får grød morgen og eftermiddag og grøntsagsmos til frokost og aften - ved siden af disse skemåltider kan han så få lidt frugt, bær, boller :)

Mellemmåltid kan faktisk også være en tallerken med forskelligt grønt - det kan være grøntsager som rodfrugter, gulerødder, spidskål, broccoli, majs, rød peber, avokado m.v.

Også ostestænger som han selv kan gnave kan give sammen med brød, grøntsager, frugt til et mellemmåltid.

Med hensyn til frugtmos kogt op med havregryn og rugmel - så kan du naturligvis også give din dreng dette - det er helt fint at blande netop frugt og gryn, du skal bare være opmærksom på mængden af det søde og variation over dagen.

Fødevarestyrelsen har netop udgivet en pjece henvendt til daginstitutioner (vuggestue og børnehave) og her kan du faktisk finde rigtig meget godt inspiration - både nu og til tiden frem - jeg sender dig et link - den hedder "Det fælles frokostmåltid".

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce