Annonce

Annonce

Svar: Ikke glad for at spise


22. september 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

Tak for dit brev!

Nu hvor din datter er 6 måneder gammel, så er det helt relevant at få hende igang med skemaden. Det betyder ikke at hun skal have store mængder hver gang, det du skal fokusere på er at der skal være faste rutiner omkring det at spise, hun skal sidde i sin høje stol, hun skal have varieret mad som passer til tidspunktet på dagen og det er en rigtig god idé at starte de fleste måltider med lidt hun kan sidde med i hånden.

Det kan være bløde frugtskiver, agurk, ristede rugbrødsbjælker osv. som hun sidder med, gumler på, opbløder med spyt. Det forbereder hende mundmotorisk og på at hun skal spise.

Maden skal være varieret og smage af noget. Det er fint og prisværdigt at du laver al hendes mad selv - men prøv også at købe mos på glas ... Lige nu er det vigtigste at hun kommer igang med at spise og så betyder det mindre om det er hjemmelavet eller købt :)

Det er en rigtig god idé at du som udgangspunkt forsøger at give skemad før du tilbyder brystet - det vil dog give sig selv, når du nu begynder at arbejde - men far skal så heller ikke give flaske før mad ...

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre.

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud, hvis hun ikke får min 400ml mme dagligt), frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Ammes (hvis du er hjemme ellers evt. en lille flaske mme og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Agurkestænger osv. i hånden imens laver du mosen klar, hun skal have grøntsagsmos med kød eller fisk og det kan som sagt være hjemmelavet eller mos fra glas. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl. 13 - får evt. en lille flaske inden eller ammes, hvis du er hjemme til det.

Eftermiddag 15.30: ...


Annonce

... Frugtmos og frisk blød frugt i hånden som om formiddagen - ammes gerne når du kommer hjem og I atter mødes eller hun kan få en lille flaske mme om eftermiddagen, det er helt fint

Powernapper evt.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, tilbydes igen brødskorper eller lignende i hånden at gumle på og start gerne et måltid med dette og lav mosen parat imens.

Flaske med mme og puttes til natten 19.30

Sen aften 23-24: Flaske eller amning og sover herefter igennem til næste morgen tidlig.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som du kan se indgår der fortsat en del amning eller flasker i løbet af dagen, disse skæres stille og roligt væk i takt med at din datter bliver ældre. Den første der forsvinder er formiddagsflasken, derefter flasken om eftermiddagen, som så erstattes af en lille portion grød i stedet.

I 7 måneders alderen vil din datter fint kunne få sit mælkebehov dækket ved at blive ammet eller få flaske tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften - og det er således et reelt behov at få mælk sen aften. At sove igennem svarer til at hun kan sove 5-7 timer uden mælk. Netop for at give plads til den rigtige mad om dagen er det mælken om dagen der forsvinder først :)

Jeres datter skal som sagt have mad der smager af noget og mad der tager mere og mere udgangspunkt i jeres mad. Hun må få alle slags grøntsager og hun må meget gerne få lidt sovs på sin mos. Det kan være hvis I f.eks. laver lidt pastasovs, hvor kødet har stået og småsimret på panden, så må hun gerne få lidt af dette. Det er vigtigt at hun oplever at spise det samme som jer og det er vigtigt at måltidet foregår i fællesskab ved spisebordet :)

Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke!

Fortsat god weekend :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce