Annonce

Annonce

Svar: Løsning på madproblem - 6 mdr.


22. september 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Helle

Nogle børn står meget tidligt op - vi kalder den for Lærker og hvis I trives med dette, så er det helt fint og helt okay :) Hvis din datter tydeligt er vågen og i vigør tidlig morgen, så kan du naturligvis ikke tvinge hende til at sove længe, jeg har dog på fornemmelsen at du synes det ville være meget rart, hvis du bare kunne ligge ½ time mere ....?

Kan du amme liggende? Hvis du kan vil det måske være en fordel at tage hende over i din seng, når hun vågner og så amme hende der. På den måde kunne du få lidt mere ro på morgenerne.

Derudover tænker jeg at nu hvor hun er 6 måneder så skal hun til at have mere mad og ikke nødvendigvis meget større portioner men meget mere variation, mad i hånden, mad med smag og kraft ... Risgrød og kartoffelmos er for kedeligt nu, der skal meget mere til - det kan være hjemmelavet mad eller mos fra glas, det er helt fint, hun skal bare i igang :)

Du kan lave grøntsagsmos af: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Rodfrugter er ofte et hit, fordi de har en naturlig sødme.

Stille og roligt skal du til at tilsætte kogt kød og fisk i hendes grøntsagsmos. Det er her en fordel at starte med det lyse kød som kylling og kalkun, ligesom også de mere milde fisketyper, som rødspætte, torsk og laks er godt at give. Det skal som sagt koges eller lavet i ovn. Hvis du har lavet en pastasovs, hvor kødet har stået og småsimret på panden i tomatsovs, så må hun også gerne få lidt af dette på sine grøntsager.

Grød bliver også grovere typer nu - øllebrød, havregrød eller flerkornsgrød - altså meget mere variation, meget mere spændende mad :) Hvis man altså synes ...


Annonce

... grød er det ... :)

Det er også rigtig vigtigt at hun nu sættes i den høje stol, når hun skal spise, så hun stille og roligt vendes til at det er sådan det foregår. I skal have en fast rytme omkring dette.

En plan lavet ud fra dine angivne tidspunkter kunne så se således ud:

Tidlig morgen ca 5.30 - 5.45: Vågner, tages over i din seng og ammes i din seng liggende. Herefter står I op og dagen begynder.

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Puttes til første lur ca 8.15 som nu

Formiddag 9.30-10: Frisk frugt i hånden, det kan være appelsinbåde fersken, blomme eller lignende blød frugt, tilbydes også frugtmos (jerntilskud) og vand af kop.

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur 12.30

Eftermiddag 15: Ammes og tilbydes gerne lidt frugt som om formiddagen, vand af kop.

Powernapper evt. ½ times tid.

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, maden skal smage af noget, der skal være variation, sovs på som topping osv. Suppleres igen med lidt brødskorper eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19-19.30, puttes i egen seng

Sen aften 23-24: Ammes i søvne og puttes derefter tilbage til egen seng igen, sover i egen seng uden amning indtil næste morgen tidlig. Ved at amme hende sen aften, kan du formentlig undgå at hun vågner og også skal ammes kl. 03 - du får på den måde mulighed for at sove sammehængende fra kl. 24-05 ... :)

Skemaden ligger konsekvent før tilbud om brystet, så hun føler naturligt behov for at spise rigtig mad. Amningen om formiddagen har jeg faktisk fjernet af samme årsag - ammes hun tidlig morgen og inden middagslur, om eftermiddagen, aften og sen aften så burde hun være dækket ind med bryst/mælk.

Jeg håber du kan bruge denne plan lidt videre og se hvordan det kan passe bedre ind i jeres hverdag ... :)

Rigtig meget held og lykke, rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce