Svar: Løsning på madproblem - 6 mdr.
Kære Helle
Nogle børn står meget tidligt op - vi kalder den for Lærker og hvis I trives med dette, så er det helt fint og helt okay :) Hvis din datter tydeligt er vågen og i vigør tidlig morgen, så kan du naturligvis ikke tvinge hende til at sove længe, jeg har dog på fornemmelsen at du synes det ville være meget rart, hvis du bare kunne ligge ½ time mere ....?
Kan du amme liggende? Hvis du kan vil det måske være en fordel at tage hende over i din seng, når hun vågner og så amme hende der. På den måde kunne du få lidt mere ro på morgenerne.
Derudover tænker jeg at nu hvor hun er 6 måneder så skal hun til at have mere mad og ikke nødvendigvis meget større portioner men meget mere variation, mad i hånden, mad med smag og kraft ... Risgrød og kartoffelmos er for kedeligt nu, der skal meget mere til - det kan være hjemmelavet mad eller mos fra glas, det er helt fint, hun skal bare i igang :)
Du kan lave grøntsagsmos af: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.
Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Rodfrugter er ofte et hit, fordi de har en naturlig sødme.
Stille og roligt skal du til at tilsætte kogt kød og fisk i hendes grøntsagsmos. Det er her en fordel at starte med det lyse kød som kylling og kalkun, ligesom også de mere milde fisketyper, som rødspætte, torsk og laks er godt at give. Det skal som sagt koges eller lavet i ovn. Hvis du har lavet en pastasovs, hvor kødet har stået og småsimret på panden i tomatsovs, så må hun også gerne få lidt af dette på sine grøntsager.
Grød bliver også grovere typer nu - øllebrød, havregrød eller flerkornsgrød - altså meget mere variation, meget mere spændende mad :) Hvis man altså synes ...
... grød er det ... :)
Det er også rigtig vigtigt at hun nu sættes i den høje stol, når hun skal spise, så hun stille og roligt vendes til at det er sådan det foregår. I skal have en fast rytme omkring dette.
En plan lavet ud fra dine angivne tidspunkter kunne så se således ud:
Tidlig morgen ca 5.30 - 5.45: Vågner, tages over i din seng og ammes i din seng liggende. Herefter står I op og dagen begynder.
Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.
Puttes til første lur ca 8.15 som nu
Formiddag 9.30-10: Frisk frugt i hånden, det kan være appelsinbåde fersken, blomme eller lignende blød frugt, tilbydes også frugtmos (jerntilskud) og vand af kop.
Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til middagslur 12.30
Eftermiddag 15: Ammes og tilbydes gerne lidt frugt som om formiddagen, vand af kop.
Powernapper evt. ½ times tid.
Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, maden skal smage af noget, der skal være variation, sovs på som topping osv. Suppleres igen med lidt brødskorper eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19-19.30, puttes i egen seng
Sen aften 23-24: Ammes i søvne og puttes derefter tilbage til egen seng igen, sover i egen seng uden amning indtil næste morgen tidlig. Ved at amme hende sen aften, kan du formentlig undgå at hun vågner og også skal ammes kl. 03 - du får på den måde mulighed for at sove sammehængende fra kl. 24-05 ... :)
Skemaden ligger konsekvent før tilbud om brystet, så hun føler naturligt behov for at spise rigtig mad. Amningen om formiddagen har jeg faktisk fjernet af samme årsag - ammes hun tidlig morgen og inden middagslur, om eftermiddagen, aften og sen aften så burde hun være dækket ind med bryst/mælk.
Jeg håber du kan bruge denne plan lidt videre og se hvordan det kan passe bedre ind i jeres hverdag ... :)
Rigtig meget held og lykke, rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.