Svar: Løs mave!
Kære Lone
Det man altid skal overveje omkring kost og tendens til løs afføring eller diarré er især barnets:
- Indtagelse af for store mængder fibre fra f.eks. frugt og grønsager samt groft brød.
- Indtagelse af juice eller store mængder frugt og bær
- Indtagelse af søde ting som slik
- Indtagelse af fedtfattig kost
- Problemer med at tygge maden tilstrækkeligt
Jeg kan ikke helt ud af din plan se om det brød, kiks osv. du giver din dreng er meget sødt eller meget groft. Det kunne måske være en idé at du valgte et fiberholdigt brød uden hele kerner og brød af en type, som ikke er kiks og lignende ...
Jeg vil anbefale dig at du prøver at bage nogle havregrynsboller, som du kan give din dreng som mellemmåltider i stedet for.
Opskrift på havregrynsboller:
150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.
50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.
Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.
Du kan også prøve at give ham revne æbler eller banan på yoghurten, for at se om hans mave så reagerer mere positivt på ...
... dette og så generelt måske forsøge at skrue lidt ned for frugten, så han kun får frugt to gange dagligt. Som det er nu, så lyder det som om at han får frugt både morgen, frokost, eftermiddag og aften - altså faktisk til alle måltider og det er nok lidt i overkanten.
Men ellers så synes jeg faktisk at dit tilbud dagen igennem lyder varieret og helt okay, der er ikke noget som præcist springer mig i øjnene, altså ikke noget hvor jeg kan sige "det er derfor!" men prøv at overveje ovenstående :)
MEd hensyn til at kunne tygge maden, så burde han kunne dette med sine 8 tænder og sine gummer. Men du har naturligvis ret i at visse fødevarer godt kan være svære at tygge sig igennem stadig væk og det er her vigtigt at du fortsat koger hans grøntsager - han kan sandsynligvis ikke gnave sig igennem en gulerod :) og at han også får kød og fisk, som er mørt og let at spise. Det lyder dog også som om at du har disse overvejelser med allerede.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så skal man naturligvis også sikre sig at han ikke har en maveinfektion eller reaktion på fødevarer - her vil han normalt også have andre symptomer og du beskriver umiddelbart en dreng, der trives og udvikler sig rigtig godt og i sund retning.
Så, lidt fokus på især indtaget af frugt og brød kunne være en idé - jeg håber det hjælper videre på vej!
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!
Mor til Jens på 13 måneder