Annonce

Annonce

Svar: Mange opvågninger om natten - 6 mdr.


17. september 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Christina

Der er ingen tvivl om at øreproblemerne spiller ind på søvnen og at Medine vågner flere gange om natten på grund af dette.

Det er umiddelbart en fin plan for dagen du har sendt, hun vågner ikke fordi hun har behov for mælk - men simpelthen fordi det at sutte og komme op i din favn letter hendes tryk i ørerne og derefter sover hun så bedre igen - indtil hun vågner næste gang.

Det er helt relevant at du ammer hende aften (20), sen aften (23) og tidlig morgen (05) - de øvrige tidspunkter må du prøve at få hende til at sove videre uden brystet i munden og kan du ikke det, så må du give hende brystet, men stille og roligt lirke det ud af munden på hende igen, så hun til sidst lærer at sove uden.

Samtidig med at du gør dette skal du så også indføre noget andet og her f.eks. en klud, som hun kan have liggende ved sit ansigt og som dufter af dig. Hun skal altså have en substitut for brystet og den skal i første omgang introduceres sammen med brystet og så stille og roligt fylder den mere og mere og tager helt over, når brystet så tilsidst fjernes.

Det er en god idé at elevere hendes hovedgærde, så hun ligger højere med hovedet. Det kan du gøre ved at komme en lille pude ind under hendes madras i sengen. Hun er for lille til at sove med hovedpude, men hun kan have god gavn af at have en pude under madrassen, så hele madrassen løftes lidt op. Det at ligge højere med hovedet kan gøre at hun ikke oplever helt så stort tryk og dermed smerter fra ørerne.

At tilbyde flaske er naturligvis en mulighed, men da amningen går godt og det lyder som om at I begge trives med dette, så er der umiddelbart ikke grund til at introducere en flaske. Det er jo heller ...


Annonce

... ikke mangel på mælk der får hende til at vågne ... Dertil kommer at børn der får flaske kan have lidt større tendens til øreproblemer end børn der ammes og vælger man at give flaske, så er det ekstra vigtigt at barnet eleveres og ligger med hovedet lidt højere end kroppen, når flasken gives. Børn der for flaske bør ikke spise fladt af risikoen for mellemørebetændelse.

Med hensyn til hendes sprog, så kan det naturligvis godt spille ind, hvis hun gennem længere tid har haft problemer med væske på ørerne. Det er vigtigt at du taler tydeligt med hende og at hun kan se dig, din ansigtsmimik osv. når I pludrer i dialog. Hvis du sidder med hende på skødet og gerne vil synge for hende eller lignende, så tal til hende bagfra, så lyden kommer bag ved øret, så hører hun bedre.

Hendes afføring skal være mere fast i det, nu hvor hun får fastere føde men den må ikke være hård og hun må ikke have svært ved at komme af med det. Det er fint at du så giver variation i kosten - mere sveskemos, grøntsager osv. og også giver laktulose.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Den eneste kommentar jeg har til din plan er tilbuddet om tykmælk om eftermiddagen - jeg synes din datter er for lille til at få dette, hvis du giver hende det, så bør hun max få ½ dl. I stedet kan du give hende en flerkornsgrød med frugtmos.

Når sundhedsstyrelsen anbefaler at man kan give lidt komælk, så handler det mest om at barnet kan få mad, der tager udgangspunkt i familiensmad. Det vil sige, at hvis du laver en kartoffelmos på sødmælk så kan I alle spise det samme. Det er først efter 9 måneders alderen at komælk kan udgøre en større del af hendes indtag ... :)

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce