Annonce

Annonce

Svar: Dagsrytme - 6 mdr.


16. september 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Annette

Tusind tak for dit spørgsmål - dejligt kort og præcist :)

Når din datter bliver 6 måneder, vil det være rigtig godt at øge hende til 3 måltider skemad dagligt. Samtidig vil hun kunne begynde med de lidt grovere grødtyper, som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød og du kan også give hende mange flere slags grøntsager.

Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, du skal begynde med lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen og stille og roligt skal hun også til at have lidt forskelligt i hånden at sutte på, opbløde med spyt, gumle på. Så I løbet af de næste par uger sker der altså rigtig meget på madfronten :)

Du kan lave grøntsagsmos af: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Rodfrugter er ofte et hit, fordi de har en naturlig sødme.

Det vil være rigtig godt at du bibeholde den grød din datter kender og er vant til, når du introducerer nye typer grøntsager. Herefter kan du så bibeholde grøntsagerne, som hun kender og har vænnet sig til, når du så introducerer nye grødtyper - lige nu, også for at hendes mave kan følge med - så er det en god idé at bibeholde mindst et genkendeligt måltid dagligt.

Når hun begynder at spise mere grøntsagsmos og det går godt, så kan du stille og roligt begynde at tilsætte kogt kød og fisk. Det er her en fordel at starte med det lyse kød som kylling og kalkun, ligesom også de mere milde fisketyper, som ...


Annonce

... rødspætte, torsk og laks er godt at give. Det skal som sagt koges eller lavet i ovn. Stille og roligt begynder hun dog at kunne få alle former for kød og fisk og generelt gælder at variation bliver mere og mere vigtigt.

En plan for dagen til et barn på 6-7 måneder ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på, det kan være f.eks. appelsinbåde, store stykker blomme eller lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Øllebrød skiftevis med grøntsagsmos, stille og roligt begyndes med kød og fisk i mosen, vand af kop. Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16-17: Ammes, kan evt. tilbydes lidt frugt ligesom om formiddagen

Powernappen begynder ofte at kunne blive sprunget over

Aften 18-18.30: Grøntsagsmos, kød/fisk - udgangspunktet bliver stille og roligt mere af den mad I andre spiser, vand af kop. Suppleres igen med lidt agurk, brødskorper eller lignende i hånden.

Ammes og puttes til natten 19.30-20, i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes og sover herefter videre i sin egen seng indtil næste morgen tidlig, hvor hun ammes igen.

Tilsidst vil jeg lige sige, at hvis du oplever at grøntsagsmosen fortsat er lidt for meget for hendes mave, så brug grøden som basis og introducer grøntsagerne mere og mere. Du kan f.eks. sagtens bruge risgrød som basis og tilsætte forskellige grøntsager til den og på den måde stille og roligt få hende igang - uden for meget mavekneb! :)

Jeg håber at ovenstående plan hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce