Svar: Forlænget gulsot
Kære Helle
Børn der er født før tid, vil ofte naturligt få mere gulsot end børn født til termin. Det handler simpelthen om at de mindste børns lever er umoden og at barnet lige ved fødslen har stort overskud af røde blodlegemer i blodet. De overskydende blodlegemer nedbrydes og omdannes blandt andet til det gule affaldsstof bilirubin, som leveren normalt renser blodet for. Da barnets lever endnu er umoden, tager det tid at udskille de store mængder bilirubin. Bilirubin ophobes derfor i blodet og farver huden gul.
Det sker en gang imellem og jeg har mødt det et par gange i min sit som sundhedsplejerske, at børn får det man på engelsk kalder for "Breastmilk Jaundice", altså en gulsot, der skyldes nogle stoffer i brystmælken. Man kender desværre ikke helt årsagen til dette, men man ved at det normalt er fuldstændig harmløst for barnet og man anbefaler normalt ikke at stoppe amning.
For at man kan stille diagnosen "brystmælk gulsot" skal barnet være mindst en uge gammel, det skal tage rigtig godt på i vægt med udelukkende brystmælk, urinen skal være klar, barnet skal virke glad og tilfreds, mave-tarmfunktionen skal være god og der skal komme hyppig afføring. Barnet skal altså på alle andre områder end den gule farve og virke til at trives.
Der er nogle enkelte sygdomme, som kan give forlænget gulsot og det kan man naturligvis undersøge for. Det kan f.eks. være en urinvejs infektion, som det kan være helt relevant at din ...
... dreng undersøges for, det kan også være noget mere alvorligt som galdevejsatresi osv. som du også har læst om.
Det lyder dog hos jer som om at der ikke er tvivl om at der er tale om at der er tale om "brystmælk gulsot" og din dreng er også blevet tjekket på sygehuset.
"Brystmælk gulsot" er ofte højest på 10-21 dag men det er helt normalt at det kan vare i 2-3 måneder inden det til sidst forsvinder. Det bliver betragtet som en helt normal situation og det er meget sjældent at man går ind og anbefaler at holde pause med amning eller stoppe amning helt. Det er på samme måde yderst sjældent at man vælger at give barnet lysbehandling.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er ingen undersøgelser der tyder på at "brystmælk gulsot" giver problemer for barnet, heller ikke på længere sigt. Man kan naturligvis diskutere hvorvidt man skal forsøge at holde pause med amning for på den måde at stille diagnosen, men da barnet jo trives på mors mælk og ud over den gullige farve har det rigtig godt, så er det prioriteten og man anbefaler derfor ikke at stoppe amning eller for den sags skyld at supplere brystmælk med modermælkserstatning ... hvorvidt du har brug for at gøre det i en periode, for at se om det gør nogen forskel, det er op til dig :)
Jeg håber du her er blevet lidt klogere og har fået lidt ro i sindet.
Hvis din dreng bliver ved med at være gul, så skal du naturligvis drøfte det med jeres læge igen.
Fortsat held og lykke med ham og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Tilskudsblanding
En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.
En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.
Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.