Annonce

Annonce

Svar: Afbrudt søvn og tabte sutter


15. september 2009

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Alt efter hvor tidligt jeres børn står op om morgenen, kan man naturligvis godt diskurer, om de sover lidt for lang en middagslur og derfor vågner, fordi de forventes at sove lidt mere end de egentlig har behov for ... de fleste børn vil i 1½ års alderen have behov for at sove 1½-2 timers middagslur og 11-11½ times nattesøvn - altså ca 13 timer i døgnet, så har I let at gå ud fra. At det er gennemsnitligt betyder at nogle børn jo sover lidt mindre og andre lidt mere ... :)

Men derudover handler det sandsynligvis også om at der lige nu sker rigtig meget udviklingsmæssigt med jeres børn. De begynder at få lidt farefornemmelse og det er normalt at børn i især 18-20 måneders alderen sover meget uroligt og vågner op om natten. Nogle så grædende og voldsomt at det virker som om at de har mareridt ...

Det handler som sagt som spirende farefornemmelse og oplevelser der skal bearbejdes i drømme om natten. Jeres børn er nu så gamle, at de begynder at løbe, de falder, slår sig osv. De klatrer også op og finder pludselig ud af at de ikke selv kan komme ned ... De oplever også meget modstand i løbet af dagen, mere end tidligere - I stiller lidt flere krav, de får flere nej!'er, I holder fast i dem fordi de ikke må løbe ud på vejen osv.

Også andre børn giver modstand, børnene skubber til hinanden, tager legetøj ud af hinandens hænder, hiver i hår osv. og på den måde er der i dagligdagen flere farer, mere modstand og således mere uro end tidligere. Den spirende fornemmelse af disse ting, giver således uroen om natten.

Det er en periode og det går normalt over igen helt af sig selv. Det I ...


Annonce

... skal være opmærksomme på er ikke at få skabt dårlige vaner, for jeres børn bliver også mere og mere bevidste og ved hvad de vil have ... Så hold fast i at de skal puttes i egen seng og skal sove videre der, når de vågner om natten. Trøst så vidt muligt uden for meget afhængighed af jer - hvis I trøster med sut, så lad dem selv putte sutten i munden, skru ned for servicen så de bliver mindre afhængige af jer ...

Hvis jeres dreng er rigtigt ked af det og har brug for at blive taget op og holdt om, så må I naturligvis gøre det, det er ikke sådan ment :) I skal bare hele tiden overveje, hvad vaner I giver ham og f.eks. at tage ham ind i jeres seng i håb om at I så alle sover bedre, kan godt være et skråplan i forhold til hans øgede bevidsthed ... Det samme, hvis I giver ham sutten hele tiden, det er en god idé at lære ham at finde den selv :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så masser af sutter i sengen, er udmærket og det vil ofte også være sådan, at det hjælper at få en tår vand, og derefter kan han sove videre. I giver her en rigtig god oplysning, da I skriver at han nogle gange virker til at vægre sig mod jeres berøring, mod jeres hjælp og jeg tænker at en løsning i forhold til vand måske kunne være at give ham en drypfri kop ved eller i sengen. Så kan han selv tage sig lidt at drikke, hvis han vågner og det kun er det der er behovet. Igen gøre ham en lille smule selvhjulpen og uafhængig af jer - men som sagt, har han brug for jer, så skal I naturligvis også være der, tage ham op, berolige og betrygge osv. inden han så atter kan sove videre :)

Håber I kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke.

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce