Svar: Tilbagegang i renlighed
Kære Tania
Der er ingen tvivl om at det har været en stor omvæltning for din dreng at starte i børnehave og også at skulle flytte. Han bruger rigtig mange ressourcer på disse ting og det påvirker ham - faktisk ville det være lidt usædvanligt, hvis der slet ikke kom nogen form for reaktion :)
Når børn oplever at der stilles lidt ekstra store krav til dem, som f.eks. at starte i børnehave, flytte osv. så reagerer de ofte med at gøre sig lidt mindre end de egentlig er. Ting de tidligere har kunne, kan de pludselig ikke og derfor er det ikke usædvanligt at der nu går kludder i renligheden og at han virker som om at det slet ikke interesserer ham eller påvirker ham ...
Fysiologisk kan han naturligvis godt holde sig - det har han jo bevist gennem et par måneder og han ved godt hvad det handler om. Men han magter det simpelthen ikke i øjeblikket, han har ikke overskudet til det.
Om natten synes jeg at han skal have en ble på igen, det er ødelæggende ...
... for nattesøvnen, at vågne op i en våd seng og skal til at skifte sengetøj midt om natten flere nætter i træk. Får han ikke sin søvn, så vil han naturligt have sværere ved at klare de øgede krav der stilles til ham om dagen.
Om dagen skal han ikke længere spørges om han skal tisse eller på toilettet, for han vil - præcis som du skriver - sige nej og så gør det få minutter efter. I stedet skal du og pædagogerne i børnehave sige "Kom vi skal lige ud at tisse, inden vi går på legepladsen" eller hvad I nu skal og så tage ham i hånden og følge ham derud. Der skal ikke stilles spørgsmålstegn ved om han skal - for det skal han og det er noget helt normalt at gå på toilettet inden man løber ud for at lege, inden man kører op for at handle, inden man går i seng, som det første man gør når man står op osv.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er en regel som gælder for jer alle, både ham, dig og andre og sådan er det :) Så stop med at spørge ham og hjælp ham derud.
Rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Tilskudsblanding
En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.
En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.
Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.