Annonce

Annonce

Svar: Renlighed - 3 år, 6 mdr.


8. september 2009

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Signes mor

Dejligt at høre at børnehaven er opmærksom!

Vurderingen af hvorvidt et barn fysiologisk er parat til renlighed, handler blandt andet om hvorvidt barnet kan holde sig - og her siger man normalt at et tegn er, at barnet kan holde sig tør i 3 timer ...

Hvis din datter endnu ikke kan det, så lyder det som om at hun ikke er helt parat endnu og det er ikke noget hun selv bestemmer eller kan styre. Det at kunne holde sig tør, bestemmes af forskellige hormoner og impulser i kroppen.

Fra hypofysen, som er en kirtel i hjernen udskille det antidiuretiske hormon (ADH). Det føres via blodet fra hypofysen til nyrerne, hvor det sørger for, at vandladningen bliver af passende størrelse i forhold til kroppens væskebehov. Mangler vi vand, bliver urinen mørk og koncentreret, er der rigelig væske i kroppen, dannes der mindre ADH, og urinen bliver tynd og farveløs.

Når man taler om ADH i forhold til børn, så er det ofte i forbindelse med børn, som tisser i sengen om natten. Det der hedder sengevædning, ufrivillig natlig vandladning eller Enuresis nocturne. Ufrivillig natlig vandladning kan skyldes at barnet danner mere urin om natten end blæren kan rumme. De fleste børn vågner, når blæren er fyldt og går på toilettet, men børn med sengevædning vågner ikke og tisser derfor i sengen.

Min umiddelbare tanke er at din datter stadig ikke helt fysiologisk er i stand til at mærke, hvornår hun skal tisse, hvornår blæren er fuld og hvornår hun således skal på toilettet. Det er lettere for hende at mærke afføringen, holde sig og nå på toilettet med det, men vandladningen er sværere at fornemme og det lyder som om at hun skal have lidt tid her ... Hendes blæremuskel skal jo også fungere - hun skal på en gang kunne holde sig og samtidig også kunne slappe af i blæren, når hun så skal tisse ...

Den mængde urin hun danner, vil naturligvis afhænge af hvor meget væske hun drikker ...


Annonce

... og det er vigtigt at du er opmærksom på at hun naturligt efter at have spist og også efter at have sovet - vil have behov for at komme på toilettet.

Det er også en god idé at du, når hun sidder på toilettet, hjælper hende til at sidde der længe nok til at blive færdig. Måske har hun ikke fået tømt blæren helt lige når hun sætter sig, men sidder hun der lidt længere, så kommer der lige lidt mere med ud og så drypper hun ikke i bleen bagefter.

Det er fint at du således lader hende beholde bleen på og fortsat følger hende på toilettet, opfordrer hende til netop at bruge toilettet så meget som muligt. Det er fint at rose hende, når hun har en tør ble og så må du naturligvis også gerne fortælle hende, at hun næste gang skal forsøge ikke at lave i bleen, men komme og sige til inden.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At hun griner, når hun har lavet i bleen er sandsynligvis ikke udtryk for at hun synes det er sjovt, men snarere udtryk for at hun er lidt usikker på, hvordan hun skal reagere og hvad du nu siger .. når børn bliver usikre, så griner de ofte - det ser man også hos børn der tit for skæld ud og det er et udtryk for at de ikke rigtigt ved, hvad ben de skal stå på. Derfor er det helt fint, at du tydeligt fortæller hende, hvad du gerne vil have så hun ved hvad hun skal gøre i stedet - uden at nedgøre hende eller skælde ud, gøre tingene værre end de er osv. Men du må altså godt sige til hende, at det er lidt ærgeligt at hun nåede at lave i bleen og hun skal prøve at huske det til næste gang ... Så du stiller lidt krav og hun ikke er i tvivl om hvad du gerne vil have - men uden at skælde ud :) Som sagt er hun måske ikke fysiologisk helt parat endnu.

Lån bøger om renlighed, så I også får talt om emnet på en anden måde. Der er lige kommet en ny bog som hedder "jeg er fææærdig!" med en 'tryk og skyl - knap', som hun sikkert vil synes er sjov. Den er udgivet på Carlsens Forlag.

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce