Annonce

Annonce

Svar: Madbekymring


7. september 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære madglade mor

Jeg mener bestemt ikke at du skal sulte din datter, det er vigtigt at hun får små hyppige måltider og så må du forsøge at få det I hende du kan. Naturligvis sikre dig, at hun stadig tilbydes sufficient kost og det lyder rigtig fint, at hun allerede nu er i stand til at spise små rugbrødshapsere ...

Faktisk tænker jeg at du skal udnytte hendes lyst til at putte i munden, som hun forhåbentlig har ... :) Børn i din datters alder, vil ofte naturligt nyde at sidde med noget i hænderne og gumle på det - det kan være frisk blød frugt, som appelsinbåde, blommer eller lignende hun kan sidde og sutte saften ud af, det kan være brødskorper af forskellig slags og det kan også meget fint være et stykke kogt blomkål, broccoli, en kartoffelbåd eller lignende. Det kan være en måde for jer at komme igang med lidt grøntsager på.

Du skal være opmærksom på også at skjule grøntsager i f.eks. kødsovs, frikadeller og brød. Du kan bage boller med spinat, gulerod eller andet og du kan komme både champignon, peberfrugt, gulerod, bønner osv. i forskellige kødretter. På den måde kan du stadig tilbyde hende varieret kost og netop nu, hvor hun er 7 måneder gammel, er det helt relevant at give hende mad som tager mere og mere udgangspunkt i jeres mad.

Du skal ikke fokusere så meget på hvor store mængder hun spiser, men stadig mere på at hun spiser lidt og tit og at hun får så varieret en kost som muligt. Og så må du prøve at snyde lidt grøntsager i hende, ved at iblande det brød og kødretter og give hende kogte grøntsager i hånden at gumle på ...

At der fortsat er nødt til at gå timer imellem hendes måltider, er naturligvis okay, men prøv stadig som mellemmåltider at få lidt brød, ...


Annonce

... frugt eller grønt i hende - så hun stille og roligt vender sig til at tygge og forbinder visse tidspunkter i løbet af dagen med netop at skulle have lidt mad. Det kan sagtens være at et mellemmåltid hos jer derfor består af en agurkeskive og et stykke peberfrugt - og så ser det så sådan. Lige nu er det vigtigste roen omkring det at spise og rutinen omkring det og så stille og roligt håbe at hun begynder at spise mere og mere.

En opskift på boller kommer her:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Du kan som sagt sagtens komme lidt spinat, revne gulerødder eller lignende i boller som disse og på den måde få lidt variation i hende. Du kan også købe forskellig slags rugbrød, så hun får forskellige former for fibre den vej.

Du kan bruge fisk som smørbart pålæg og især fisk er netop vigtigt for hendes neurologiske udvikling. Du kan derfor med fordel give hende makrel i tomat, smørbart torskerogn, sildepostej, tunsalat og lignende - hvad du nu kan få i hende, det er alt sammen godt. Hvis I selv spiser laks, fiskefrikadeller eller fiskefilet, så må hun også meget gerne få lidt af dette og gerne med lidt remoulade på ... :)

Så længe din datter udvikler sig og tager fint på, så må du tro på at hun får, hvad hun har behov for og at det er som det skal være ...

Fortsat held og lykke med hende og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce