Annonce

Annonce

Svar: Mindre mælk om natten - og sutteflasken afkoblet fra putning?


7. september 2009

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Eva

Børn i din datters alder vil ofte kunne sove ca 6 timer uden at få mælk. det kan godt være at de vågner, har brug for hjælp til stillingskift, brug for hjælp til at få dynen om sig osv. men mælk behøver de normalt ikke om natten ... MEN, det er stadig vigtigt at barnet får sin mælk og mælkebehovet (= væskebehovet) er fortsat meget stort, så hvis barnet skal sove 6 timer fra kl. 24-06 som du f.eks. ønsker, så vil barnet naturligt skulle starte tidlig morgen med en flaske.

Det kan godt være en løsning for jer, at du forsøger at lære din datter at sove uden flasken kl. 03-04.30 men hun vil så skulle have den kl. 05.30/06 og så er spørgsmålet hvad der egentlig vil fungere bedst for jer. For der er jo altid en risiko for at hvis hun får flasken der, så vil den måske påvirke hendes indtag af morgengrød ...

Men det er et forsøg værd, du kan prøve at skrue mere og mere ned for mængden du giver hende kl. 03/04 og til sidst sætte noget andet i stedet - gerne en sutteklud, hjælpe med stillingsskift osv. så hun stille og roligt kan komme videre i søvnen med det.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05.30-6: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Flasken undværes nu, både for at lære hende at sove uden, men også fordi den ikke må tage pladsen op for frokosten ...

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur mellem 13-14 som nu

Eftermiddag 16: Tilbydes evt. lidt flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop. Kan også tilbydes flaske om eftermiddagen for at sikre tilstrækkelig mængde mælk. Det er bedre at give en flaske ekstra her - i stedet for at hun efterspørger den om natten.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og tilbydes kogte grøntsager, kartoffelbåd osv. i hånden at gumle lidt på, kan også få små bidder af indmaden af en frikadelle og lignende at tygge i, ris med lidt sovs osv. altså stille og roligt mere udgangspunkt i jeres mad og mad med lidt bid i. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten kl. 19.30

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig.

Det er normalt en super god idé at give skemad, når barnet vågner af en lur og følge efter med mælk inden barnet puttes igen. Det er som du skriver, naturligt at få lun mælk, falde til ro i kroppen og barnet sover ofte meget bedre på denne måde - søvnen bliver bedre med mad og mælk i maven ... :)

Det er dog vigtigt, som du også er opmærksom på, at din datter lige når at registrere hvor hun bliver ...


Annonce

... lagt og således forbinder sin seng eller barnevogn med stedet hun skal sove. Hun må altså ikke falde i søvn i din favn og med flasken i munden og først derefter flyttes - men skal lige misse med øjnene, se hvor hun ligger og derefter overgive sig til søvnen. Hvis du følger dette og det lyder sådan, så behøver du ikke på nuværende tidspunkt bekymre dig om afhængighed af flaske for at kunne sove.

Stille og roligt skal hun dog vendes lidt fra flaksen igen og det gør man normalt om dagen. Det vil sige, du starter med at fjerne flasken om formiddagen og lærer hende at sove formiddagslur uden. Der erstattes med et mellemmåltid i stedet. Flasken om eftermiddagen erstattes på samme måde af et mellemmåltid - med mindre den er vigtig for det samlede mælkeindtag.

Dernæst fjernes flasken inden middagslur - igen, nogle børn har behov for den i et stykke tid og det er helt fint - fordi de så sover igennem om natten :)

De flasker der bliver tilbage er altså aften, sen aften og tidlig morgen og det er som du skriver naturligt at barnet indtager flasken mere eller mindre halvsovende. Hun skal nok på sigt lære at sove uden.

Flasken der forsvinder sidst er ofte flasken inden putningen om aftenen. Den forsvinder mellem 12-18 måneder og erstattes af en kop lun mælk, en banan og en godnathistorie. Så mælken er altså stadig en del af putteritualet i den alder, men bare ikke i flasken ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Så ja, på sigt skal flasken afkobles fra putningen, men mælken er stadig vigtigt og det er helt okay at udnyttet den lune mælks beroligende og afslappende virkning.

Det er her vigtigt at man er opmærksom på at sætte noget andet i stedet og det kan f.eks. være en sutteklud, som barnet konsekvent får at sove med hver gang. Kluden kan fint gives sammen med flasken. Kluden har den fordel at den ikke behøver være i munden, barnet bliver ikke afhængig af at skulle sutte for at finde ro. Sammen med kluden kommer også nogle små beroligende ord "sshhh", "sssååå" osv. som du naturligt siger, når din datter skal sove. Ligesom du også kærtegner hende på en bestemt måde. Du skal altså sætte nogle små ting i stedet, som du på sigt kan putte og berolige hende med - både når hun skal sove, overgive sig til søvnen, men også om natten, hvor hun måske af en drøm eller behov for stillingskift har brug for hjælp til at komme videre i søvnen :)

Når du skærer flasken væk, så har hun altså stadig sin klud, sine lyde, sine kærtegn osv. og vil stille og roligt kunne komme i videre med disse ting - behøver ikke længere flasken i munden og de store mængder mælk i maven ... :)

Jeg håber at du hermed er hjulpet lidt videre på vej og har fået lidt ro til at fortsætte den gode gænge I er kommet ind i :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Akupunktur

Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.

Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.

Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce