Svar: Mere mad? - 6 mdr.
Kære Helle
Du har en pige som sover utrolig flot og faktisk langt mere end man kan forvente i hendes alder. Jeg ved at mange vil være dybt misundelige over at høre om din nattesøvn :)
Du skriver: "Regnede ellers lige med, at hun nu hun er et halvt år skulle til helt at undvære nat-amningen, men det virker faktisk som om, hun går i modsat retning og kræver mere mad!" Og ja - præcis sådan er det faktisk. Din datters mælkebehov er stadig meget højt, faktisk har hun sandsynligvis brug for ca 1000ml mælk i døgnet - her er både tale om mælk- og væskebehov der skal dækkes ...
Netop i takt med at hun begynder at spise mere og mere skemad i løbet af dagen, så vil hendes behov for mælk og væske skulle stilles på andre tidspunkter. Derfor har børn i lang periode brug for mælk på ydertidspunkterne - tidlig morgen, aften og sen aften for at blive dækket ind. Det er derfor meget normalt at børn der tidligere har kunne sove mange timer om natten uden at få mælk pludselig har behov for mælken netop fordi de om dagen inden anden form for mad.
Men når det er sagt, så er det dog også relevant at du nu begynder at give din datter lidt mere mad i løbet af hele dagen. Hun skal gerne op på 3 måltider skemad + mad i hånden som lette mellemmåltider og derudover skal hun naturligvis stadig ...
... ammes. Det er meget bedre at du giver hende 1/2-3/4 dl. 2-3 gange dagligt end 1½ dl. grød eller mos en gang dagligt og hun så afviser mælken.
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen 6: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger eller lignende, vand af kop.
Amme og puttes til middagslur

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16: Ammes, tilbydes evt. lidt frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Powernappen begynder måske at kunne blive sprunget over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres igen med lidt brødskorper eller lignende i hånden, vand af kop
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Midt nat 03: Ammes som nu. Du kan evt. forsøge at lægge til sen aften kl 23-24 og få hende til at spise i søvne mod at du så kan få dine sammenhængende timer derefter .. det er en mulighed.
Så det er altså et reelt behov at få mælk i løbet af natten, men også et reelt behov nu at blive fyldt ekstra op med både mad og mælk hele dagen igennem - og jeg håber at min nye plan viser dig hvordan :)
Rigtig meget held og lykke fortsat!
Rigtig god weekend.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Seng
Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.
Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:
- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer