Brev:
Vred og frustreret storesøster
Hej Helen.
Vi har to piger - Vanessa på 3 år og 10 mdr - og Nikoline på 3 mdr. Vores problem er en stigende vrede og frustration hos storesøsteren efter lillesøsters ankomst.
Det startede efter cirka 1½ måned hvor hun ikke længere ville i seng, hun blev helt umulig og skabte sig når sengetiden nærmede sig. En aften spurgte jeg om det var fordi vi andre lå i sammen i et andet rum og hun sagde ja. Derefter fik hun sin gamle tremmeseng ind i vores soveværelse og det går nogenlunde. Hun mener at lillesøster skal sove samtidig med hende, men hendes søvnrytme ligger jo ikke fast endnu så det kan ikke altid passe og så er det helt galt igen.
Jeg må indrømme at jeg allerhelst ville have storesøsteren på sit eget værelse, men jeg går ud fra at dette vil føles som en afvisning for hende? Vi har aftalt at lillesøster skal ind på hendes værelse når hun bliver større og det vil hun meget gerne have.
Hverdagen bliver også værre og værre. Hun er blevet meget negativ og bliver hele tiden vred og råber og skaber sig. Jeg går udfra at det er hendes måde at påkalde sig opmærksomhed fordi hun føler at hun har mistet sin plads i familien. Men vi synes selv at vi giver ...
... hende så meget opmærksomhed som muligt. Jeg går til gymnastik med hende en gang om ugen - vi tager alene på legepladsen, i haven, ud at handle osv. Faren tilbyder tit at lave noget med hende, men hun afviser det for det meste. Hun vil heller ikke hen til bedsteforældrene alene mere.
Hun er også begyndt at råbe ad og skubbe/nive lillesøster. Vi prøver vores bedste ikke at sige nej hele tiden, men at vise hende hvordan hun skal behandle hende, men hun bliver sur med det samme. Hun får altid lov til at holde, ae, kysse hende når hun beder om det. Desværre er lillesøster begyndt at blive ked af det ligeså snart hun holder hende.
Generelt prøver vi at undgå for meget skældud, at hjælpe hende med at sætte ord på sine frustrationer (fx at det er irriterende at lillesøster tager tiden men at vi stadig elsker hende meget højt) og rose hende for de gode ting hun gør. Jeg synes faktisk ikke at vi laver andet!
Vores hverdag er fyldt med en sur og larmende storesøster som vil bestemme alt og alligevel ikke ved hvad hun vil (vi har nok fået selvstændighedsfasen oveni!) og som råber, slår og ikke hører efter overhovedet.
Hvordan takler vi hende bedst?
Venlig hilsen Tina
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.
4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd
Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...
23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.
Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...
28. marts 2024 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig fordi jeg har en pige på 3 1/2 år, som jeg...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Sove inde
Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.
Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.
Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer