Annonce

Annonce

Svar: Svært at tale


2. september 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Kristine

Det lyder som om at I har en sund og aktiv dreng, der giver lidt af alle de udfordringer, som børn på 2½ år skal give deres forældre ... :)

Det er helt naturligt og også helt okay at bruge sut, når man er 2½ år. Men prøv at vende jeres dreng til at han ikke skal have den i munden hele tiden, den skal så vidt muligt kun bruges, når han skal sove. En sut i munden, vil naturligt kunne påvirke hans sprog og udtale af ordene.

Det vil også være en rigtig god idé at bestille tid hos en øre, næse- halslæge og få tjekket ører og om han evt. har problemer med hævede polypper. Det kan naturligt også spille ind på hans sprog - både evne til at høre lydforskellene i sproget, men også evne til at kunne udtale dem selv.

Man kan have forskellige sproglige vanskeligheder, børn kan f.eks. have problemer med udtale, ordforråd, grammatik eller specielle stemme- og talevanskeligheder, hvor barnet f.eks. stammer, læsper eller snøvler.

Hos jer lyder det som om at jeres dreng har et fint ordforråd, men svært ved at udtale ordene rigtigt. Børn siger f.eks. ofte top i stedet for kop - ligesom mange børn også siger 'bar' i stedet for 'far'. Det er et helt normalt problem og nogle gange ændrer det sig af sig selv, andre gange er det noget barnet har brug for støtte til.

Nogle børn har det konsekvent med bestemt bogstaver - at alle k'er f.eks. konsekvent bliver til t'er og hvis man som voksen ved det, så er det forholdsvis let at forstå hvad barnet siger, så skal man bare lave det om i sit eget hoved. For eksempel et barn der siger "stal vi itte ha en top mælt og en tits..?" - det forstår man godt, hvis man bytter alle t'er ud med k'er "skal vi ikke ha en kop mælk og en kiks..?".

Børn med sådanne sproglige problemer kan på sigt have behov for en talepædagog og det er noget man er opmærksom på i institutionerne. Det er sandsynligvis også derfor de i vuggestuen allerede har nævnt noget tidligere. Der er tilknyttet talepædagog til alle offentlige institutioner, så pædagogerne vil også være opmærksomme det nye sted og vil kunne henvise jer og jeres dreng videre, hvis det skønnes ...


Annonce

... nødvendigt.

Det lyder også som om at jeres dreng har lidt problemer med at snøvle - altså hævede polypper i næse og svælg, som gør at det kan være svært at forstå hvad han siger. Dette problem skyldes enten at der kommer for meget luft gennem næsen eller det modsatte at der kommer for lidt luft gennem næsen. Og man er nødt til at få en øre-næse-halslæge til at vurdere dette.

Hvis han på et tidspunkt skal til talepædagog, så vil denne også spørge til hvorvidt jeres dreng har problemer med ørerne, polypper osv. og vil spørge om han er blevet tjekket.

Generelt gælder at det er utrolig vigtigt ikke at presse barnet til at sige tingene korrekt. Det er super dejligt at jeres dreng taler og hans lyst til at tale og kommunikere skal endelig bibeholdes.

Gentag barnets ord, så han hører ordet rigtigt. Det vil sige i stedet for at rette på ham, så gentager du ordet igen, så han hører hvordan det skal lyde. Det lyder som om at I gør dette meget fint!


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Læs bøger og gerne bøger med billeder og en masse små ting som man skal lede efter - altså et større billede med forskellige små detaljer. Så kan du spørge til tingene, I kan lede efter spanden, traktoren, støvlerne osv. og kigge efter dem imens du gentager "hvor er traktoren mon henne...?", "Kan du finde traktoren..?" Mon traktoren kører ude på marken ..?" "Hov der, var traktoren jo...!" så han hører ordet I leder efter igen og igen.

Syng fange og sig masser af rim og remser og lad generelt være gentagelser være en del af den måde I kommunikerer på.

Tal om de ting I laver sammen og sæt ord på tingene. I stedet for at sige "prøv at se den der" så sæt ord på og sig ordet på det han skal se "prøv at se den bille" eller hvad de nu er.

Vær tydelig omkring det du taler om, så han ved hvad det er I taler om og ikke tror det er noget andet.

Og så lad ham lige blive kørt ind i institutionen inden du I overhovedet taler om renlighed, slut med sut osv. Det lyder fornuftigt at give ham lidt ro på og så må I drøfte med vuggestuen, hvorvidt de skønner det relevant at få fat i en talepædagog.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce