Svar: Rytme - 2 mdr.
Kære Luiza
Mads er stadig så lille at han naturligt vil være meget selvregulerende omkring søvn og mad. Det betyder også at dagene vil se forskellige ud, nogle dage spiser han måske bedre end andre dage, ligesom han nogle dage vil sove bedre end han så gør dagen efter ... Det er lidt frustrerende i denne alder, fordi man ikke rigtig kan regne med noget - Men som du skriver, så arbejder tiden for jeg og det bliver bedre.
Omkring 3-4 måneders alderen får de fleste børn lidt mere rytme og i takt med at de bliver ældre og begynder med skemad, så får man normalt endnu mere rytme i løbet af dagen.
Det du kan arbejde på nu, det er især at sikre dig, at Mads er mæt nok når han skal sove. Det er her ofte en rigtig god idé at amme, når han vågner af lur og så skifte ham, pludre med ham osv. som han også gerne vil og har brug for og inden han så skal sove igen, så ammer du ham en gang til, men fra modsatte bryst. Der går altså lidt tid imellem de to amninger.
En anden mulighed er naturligvis som du selv nævner, at du forsøger at flytte amningen lidt, så han ikke ammes med det samme han vågner - men først inden han skal sove. Du kan prøve at flytte tiden lidt ved at starte med at skifte ham, når han vågner af en lur og så lægge ham til derefter. Stille og roligt kan du så forsøge at strække tiden lidt ved at pludre med ham, lege lidt med ham osv. inden han får mad. Men hvis han vågner og tydeligvis er sulten, så skal han naturligvis spise - og det er helt reelt at du ammer ham, når han vågner med den alder han har (og så giver ham toppen fra modsatte side, inden han skal sove igen).
Jeg har dog også en tredie idé:
Hvis han afviser brystet, når du forsøger at lægge til 2. gang og der bare gerne vil sove, så kan du naturligvis putte ham til lur. Men du kan så overveje om du, når han efter 20 minutter vågner, skulle prøve at tilbyde ham brystet netop ...
... for at få ham fyldt lidt ekstra op. Man kunne godt forestille sig at han halvtsovende, ville takke ja til brystet, hvorefter han så måske kunne sove 1½ time sammenhængende fordi han er fyldt godt op i maven. Herefter ville han så måske vågne op og være knap så sulten - hvorved du også ville kunne strække ham lidt længere og på den måde få flyttet amningerne lidt, så de lå mere hensigtsmæssigt i forhold til hans søvn :) Det er et forsøg værd synes jeg.
Selvom rytme er svært at lave i denne alder, så kan det være en rigtig god idé at arbejde på lidt rytme og her er især et fast putteritual vigtigt. Det er vigtigt at du putter ham på samme måde hver gang, at du skifter ham, tilbyder mælk, svøber ham, putter ham med en sut og en klud, kærtegner ham på samme måde, siger de samme beroligende ord til ham osv. Så han igen og igen beroliges ved dette og ved at det nu er sovetid. Det lyder hos jer, som om at han allerede er ved at have godt fat i dette, når du uden større problemer kan lulle ham til ro og hjælpe ham videre i søvnen, når han vågner fordi han skifter søvnfase - det er super godt, stort skulderklap for det, det skal du holde fast i.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover kan du godt forsøge at arbejde lidt på 3 lure dagligt og nogle børn tager også en 4. powernap og det er helt okay. Men som sagt er det vigtigste lige nu putteritualet og genkendeligheden og dermed roen ved dette :)
Det er dejligt at læse, at du ser de små fremskridt :o) Selvom de er små, så er de der og det går stille og roligt den rigtige vej. Det er super vigtigt at holde sig dette for øje og huske på at lidt kan have stor betydning. Det er f.eks. super dejligt at han græder bare en lille smule mindre nu og at han også er begyndt at sove lidt bedre og mere sammenhængende om natten. Så I er på rette vej og tiden arbejder lidt for jer.
Jeg håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Spinat
Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.
Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.
Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.