Annonce

Annonce

Svar: Forlænge lure?


2. september 2009

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære AH

Hvordan man forlænger barnets lure, afhænger helt af hvad problemet er ...

Hvis barnet vågner efter kort tid, så kan man overveje flere muligheder og det første man må tænke på, er om barnet får mad nok. Det kan derfor være relevant at se på dagen rytme, sikre sig at barnet spiser sufficient hele dagen igennem og således får både mad og mælk nok - vi sover alle bedst på fuld mave og hos børn er det vigtigt netop at skabe mæthed hele dagen igennem.

Nogle familier praktiserer at give barnet mælk, når barnet vågner af en lur, hvilket kan være en rigtig god rytme, i forhold til at lære sit barn at sove uden afhængighed af bryst eller flaske. MEN, det betyder nogle gange at barnet naturligt vil vågne efter ½ times søvn, fordi barnet er sulten - det er jo ofte nogle timer siden barnet sidst har spist ...

Nogle børn vågner også efter kort tid, fordi de sammenlagt sover som de skal og derfor ikke har behov for de meget lange lure i løbet af dagen. De fleste børn, vil som tidligere skrevet, have behov for 3 lure dagligt i løbet af dagen, når de er 4 måneder gamle - men hvor længe lurene er, afhænger naturligt af hvor lang en nattesøvn barnet tager. Børn som sover meget længe om natten, vil naturligt sove mindre om dagen, men vil stadig have behov for 3 lure og det afbræk det giver. Børn som sover meget om dagen, vil naturligt have en kortere nattesøvn.

Og så er der naturligvis også børn, der vågner efter en kort lur, fordi de der skifter søvnfase og det skift er rigtig svært for dem ...

Det er sådan, at vi alle sammen sover naturligt uroligt, når vi sover. Vores søvn består af flere forskellige faser og netop i din drengs alder, så begynder søvnen at ændre sig lidt og begynder at minde lidt mere om den måde du som voksen også sover på. Vores søvn består af faser hvor vi sover let, faser hvor vi drømmer og faser hvor vi sover meget tungt og vi sover altså skiftevis let og tungt, når vi sover.

Det har betydning for vores evne til at komme videre i søvnen, vores evne til at foretage disse skift, - at vi har gode søvnassociationer. Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove og det kan f.eks. være at vi falder i søvn i vores seng, med vores dyne, vores pude osv.

Når vi i løbet af vores søvn vågner lidt op, sover let, så vil vi i vores underbevidsthed registrere at alt er som det skal være. Vi retter lidt på puden, trækker dynen op om os, putter os ind ...


Annonce

... til vores partner osv. og herefter sover vi videre. Hvis vi nu var faldet i søvn et sted og vågnede op et andet sted, så ville vi ikke kunne sove videre, men vil derimod vågne yderligere op - og det er f.eks. vigtigt at medtænke i forhold til små børn. Det er vigtigt at din dreng så vidt muligt bliver lagt til at sove der, hvor du ønsker han skal sove.

Det er også vigtigt at han har sin sut, sutteklud, dyne osv. som han forbinder med at skulle sove - når han vågner let op, så skal han mærke at disse ting er hos ham og netop, når alt er som det var, da han faldt i søvn, så sover han roligt videre ...

Børn i din drengs alder har naturligt stadig ofte brug for at blive lullet til ro. De er meget opmærksomme på verden, har svært ved at lukke af - vil ligesom gerne følge med i det hele, i alt hvad der sker omkring dem. Derfor er det ekstra vigtigt at hjælpe ham med at blive skærmet, lukke af for omverdenen osv. og her hjælper det f.eks. ofte at trille en tur i barnevognen. Vognens vuggende bevægelser luller ham til ro og kalechen skærmer, han ligger i en lille hule - det får ham til at koble fra overfor verden og slappe af. En tur med barnevognen eller at trille vognen lidt er derfor ofte en rigtig god idé, for at få barnet til at sove videre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men det man skal huske på er, at hvis han falder i søvn med vognen trillende, så vil han naturligt også have behov for at blive trillet, når han efter ½ time skifter søvnfase - situationen skal jo være den samme, som da han faldt i søvn. Derfor kan det være en god idé at gå en rigtig lang tur eller at stå parat og så trille vognen på det tidspunkt, hvor du ved at han er ved at vågne lidt op - så du når at fange ham lige inden og få ham lullet videre i søvnen.

Da du ikke kan stå ved ham altid eller gå mange kilometer dagligt :) så kan det være en god idé at du prøver at varierer lidt i løbet af dagen, så han får lov til at sove, som han kan og vil formiddag og eftermiddag - men så du går med ham til middagsluren - hvor han jo som sagt så skal have gode faste soveritualer og søvnassociationer.

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej - hos jer er der nok tale om en sammenhæng mellem det hele, så du både skal sikre ham mad nok og mælk nok inden putning, du skal se på hvor meget han egentlig sover og måske indstille dine forventninger lidt - og så skal du se på hans søvnassociationer og putteritualer :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce