Svar: Vil ikke acceptere at det er sengetid
Kære K og mand
Det lyder relevant med ca 11 timers søvn i døgnet, når man er 4 år gammel og da jeres dreng skal op kl 07 hver dag, vil det derfor være passende at I putter ham i seng omkring kl. 20.
Lige nu starter I putteritualet allerede kl. 19 og det er nok for tidligt - det lyder som om at jeres dreng ikke er træt nok på det tidspunkt. Dertil kommer at I gennem længere tid har haft problemer med at putte ham om aftenen, og jeg får på fornemmelsen at det næsten er blevet mere reglen end undtagelsen at hele putningen hurtigt tager en time eller mere ...? Jeg tænker derfor at I er nødt til at bryde dette mønster ved i en periode at putte jeres dreng lidt senere end han reelt har behov for.
Lige nu har I jo et ritual som varer rigtigt længe og hvor han forventes at ligge stille i sin seng og overgive sig til søvnen. I er nødt til at afkorte hele denne seance og derfor er I også nødt til at putte ham så sent, at I er sikre på at han er træt til at sove.
Jeg vil derfor anbefale jer at I prøver at putte ham kl. 20.30-21.00 mod at hele putteritualet kun varer 15 minutter. Det er fint at udnytte at det nu er weekend og lade ham være længe oppe i aften. MEN I skal så stadig tage ham op kl 07 i morgen tidlig og rytmen skal være som I hverdagen.
Det betyder at han naturligt vil komme lidt i søvnunderskud og naturligt vil være mere træt - men det er jo netop det, som skal gøre at han om et par dage, naturligt begynder at føle behov for at komme tidligere i seng og naturligt vil falde i søvn, når han så ligger i sengen.
Det er rigtigt at du ikke bør skælde ud. Når du skælder ud, så lægger du stor vægt på at dit barn skal være lydig og måske ligger der også en straf i det du siger "Hvis du ikke lægger dig til at sove nu, så ....". Verbal afstraffelse kan være lige så skadeligt for barnet som fysisk ...
... afstraffelse og der er ingen tvivl om at mange skæld ud, kan og ofte vil påvirke barnet og skabe angst og usikkerhed.
Men at man ikke må skælde ud, betyder ikke at man ikke må være myndig som forældre. Det er jo os voksne som ved bedst og I ved, at jeres dreng har brug for sin søvn og derfor også skal sove. Igen kan dog sove på kommando - det kan I heller ikke selv, så i stedet for at stille krav om at han skal sove nu, så hjælper det nogle gange at sige han skal ligge i sin seng og slappe af, han behøver ikke sove, men det er vigtigt at kroppen får hvile ...
Når man er myndig i sit tonefald, i sin opdragelse generelt, så sætter man klare regler op for barnets opførsel. Man forklarer hvorfor man har de regler man har og man har realistiske forventninger til sit barn.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Børn som får meget skæld ud, de reagerer ofte ved enten ved at trykke sig og blive kede af det - eller ved at grine af det, begynde at lege, være urolige. Det handler om at de er usikre, at de bliver i tvivl om hvor de har jer forældre og ikke ved hvad ben de skal stå på og så reagerer de med sjov og grin, som jo ofte bare gør det hele endnu værre og jer endnu mere sure = endnu mere skæld ud, fordi man som forældre oplever at barnet griner af en.
Det er vigtigt at I ikke råber af ham, en at I sætter jer ned og meget myndigt, altså med bestemt og roligt tonefald, fortæller ham at han skal sove nu og hvorfor han skal det. I skal naturligvis lytte til ham og anerkende det han siger. Hvis han f.eks. giver udtryk for at være bange, så skal I berolige ham og betrygge ham. Hvis han giver udtryk for at han ikke er træt nok, så skal i måske putte ham senere eller som nævnt sige "det er også okay, du behøver ikke sove, men din krop har brug for hvile, så du skal ligge i din seng nu."
Jeg håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med ham:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.