Annonce

Annonce

Svar: Mælkebehov - 8 mdr.


30. august 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Marianne

Du skal give din dreng jerntilskud, når han ikke får min 400ml modermælkserstatning eller vælling dagligt. Det handler ikke om at han mangler jern nu, men om at forebygge jernmangel mellem 12-24 måneder.

Derudover tænker jeg dog også at hans mælkeindtag jo også handler om at han skal have kalk nok. Calcium er vigtigt for hans knogler, opbygningen af skelettet og koncentrationen af calcium i blodet holdes stabilt via hormoner, hvor blandt andet også d-vitamin spiller en rolle. Hvis indtagelse af calcium er for lavt, så vil der frigives calcium fra skelettet. Det betyder at hvis calciumindtaget gennem længere tid er langt under anbefalingerne, så vil det resultere i en dårlig knoglemineralisering.

Det anbefales at børn fra 6-11 måneder får 540mg calcium dagligt og at børn i 12-23 måneder får 600mg calcium dagligt. Dette dækkes hovedsageligt gennem mælk. Det dækkes altså af den modermælkserstatning han skal have dagligt og af den almindelig drikkemælk, surmælksprodukter, mælk som indgår i madlavningen osv. Hvis jeres dreng afviser flaskerne nu og således har et minimalt indtag af mælk og dermed kalk, så kan det være en god idé at tilbyde ham lidt mere komælk og derudover tale med lægen om, hvorvidt det vil være relevant at give ham dagligt kalktilskud.

Det er helt normalt at flaskerne i løbet af dagen forsvinder først og at jeres dreng ikke er synderligt interesseret i disse er sådan set okay. Flasken med vælling inden sengetid er super god, kunne du ikke prøve at tilbyde ham en flaske vælling mere sen aften inden du selv går i seng? Og hvad hvis han vågner i løbet af natten, hen mod ...


Annonce

... morgenstunden - vil han så ikke tage imod en flaske der?

En plan for dagen uden flaske om dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand eller mælk af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt - evt. frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, tilbehør af kogte grøntsager, pastaskruer, små stykker frikadelle osv. Vand af kop.

Middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, en lille portion tykmælk med rugbrødsdrys eller lignende. Frisk frugt. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Mere og mere mad som I spiser, fortsat noget moset og noget i stykker, mad med bid i. Vand eller mælk af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske som spises mere eller mindre i søvne

Netop det at tilbyde flaskerne i ydertidspunkterne, hvor jeres dreng spiser mere eller mindre imens han sover kan være en rigtig god idé. Det handler jo også om at han skal have væske nok og spørgsmålet er om han kan indtage den mængde han reelt har behov for af en kop ...

Hvis han vejer 8-9 kg, så skal han have 1200-1300ml væske i døgnet, altså en hel del. Så ved siden af de 2 x 200ml vælling, så skal han altså kunne drikke meget, hvis han springer de øvrige flasker helt over ...

Der er altså tale om et reelt mælkebehov som normalt ligger på 500-600ml i denne alder og så et væskebehov, som er på mindst det samme.

Jeg håber du kan bruge ovenstående tanker lidt videre på vej, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce