Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise rigtig mad - 16 mdr.


28. august 2009

Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Rigtig dejligt at høre at søvnen fungerer upåklageligt nu :)

Hvordan spiser jeres datter i løbet af dagen? Hvis hun får brød, kød, fisk, grøntsager til frokost så er det okay at hendes indtag af dette om aftenen er minimalt, det er vigtigt at se på hendes samledes indtag dagen igennem og indtag af mad generelt over flere dage.

Jeres datter er så gammel nu at hun begynder fint at kunne spise med en ske, hun mestrer også uden problemer at spise med gaffel og en imellem er fingrene stadig det bedste. I skal være opmærksomme på at servere maden på forskellig vis, netop så hun får lov til at spise på alle måder. I må gerne give hende ½ eller en hel frikadelle hun kan gnave af, hvis det er mere spændende end at spise stykker med en gaffel. I må gerne mose kartoflerne med lidt sovs og lade hende spise det med en ske, hvis hun helst vil det og er hun for træt og har svært ved at koncentrere sig, så er det vigtigt at hun hjælpes stadig væk.

Det kan være en rigtig god idé at servere en lille smule frugt sammen med den øvrige mad på tallerkenen, netop fordi hun spiser frugten og dermed kommer igang. I kan derfor godt lave lidt gulerodssalat med æble og rosiner eller give hende lidt ananas eller lignende ved siden af 'boller i karry' eller hvad I nu får. Det er vigtigt at maden ligger adskilt og det kan være en fordel at give maden på en tallerken der er inddelt i rum.

Lad hende starte med frugten, så hun oplever og forbinder det at sidde ved bordet sammen med jer, med at I spiser og så hun naturligt bare går igang og prøv så at motivere hende til at spise lidt af den anden mad også. Hun må gerne få frugt, men hun skal også spise lidt af det andet ...

Medtænk også kød, fisk, grøntsager osv. på andre tidspunkter af ...


Annonce

... dagen. Som sagt er det oplagt til frokost, men du kan også med held servere et før-aftensmåltid til hende. Omkring kl. 17, hvor du sandsynligvis er igang med maden, er din datter ofte sulten og mest motiveret for at spise. Derfor kan man med held ofte få lidt ned her, ved blot at stille en tallerken frem med lidt forskelligt grønt.

Du kan også overveje om en grøntsags og frugtsmoothie en gang imellem ville være en idé hos jer, for at få mere variation i hende. Det er blevet populært at lave grøntsagsjuicer - efter princippet "drik dine grøntsager" som i nogle familier er måden at få grønt i barnet. Det kan være f.eks. lidt broccoli der blendes med appelsin og ananas og på den måde accepteres af barnet ...

Det der er med smoothies / frugt- og grøntsagsjuicer er, at man skal huske at de ofte drikkes over længere tid og syren i frugterne sammen med frugtsukkeret kan give tandskader. Derfor er det vigtigt at man ikke giver det flere gange om dagen og at barnet ikke render og nipper af glasset hele tiden. Men det kan bruges en gang imellem til at få lidt ekstra vitaminer og andre gode stoffer i barnet og man kan med fordel neutralisere syren lidt, ved at tilsætte tykmælk eller A38.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så skal du medtænke at din datter ikke må få unødigt søde fødevarer og drikke i løbet af dagen. Saft, kiks, søde morgenmadsprodukter osv. hæver blodsukkeret og fjerner appetitten og får hun sådanne fødevare, så bliver det svært at få hende til at spise den sundere mad.

En vitaminpille der knuses eller gives i kvarte, kan også være en god idé :)

Jeg håber ovenstående giver lidt idéer til hvordan du kan få din datter til at spise mere varieret og hvorvidt det er acceptabelt at hun om aftenen ikke spiser så meget ...

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce