Svar: Vil hele tiden ha mad, men spiser ikke
Kære Banditternes mor
Med den alder jeres dreng har nu - 2 år og 10 måneder (er han ikke ældre?) og lillebrors alder 16 måneder - så kan drengene spise samme mad og faktisk det samme som I andre i familien. Det er derfor vigtigt at I tilbyder almindelig sund mad til jer alle og naturligt har indlagt små hyppige måltider i løbet af en dag.
Det er vigtigt at kosten er sammensat rigtigt, så jeres drenge starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Det er en rigtig god idé at give dem begge havregrød eller havregryn med lidt sukker og mælk på og dur det ikke, så kan et alternativ en gang imellem være en portion minifras med mælk. Det er fint at give dem begge letmælk.
Jeres ældste dreng forstår ikke jeres forklaringer om sund mad, muskler osv. Han har ingen forudsætninger for at kunne forholde sig til dette, men skal naturligt spise det I sætter på bordet, som så vil være velovervejet og godt sammensat. I skal ikke tale så meget med ham omkring maden og ikke stille spørgsmålstegn ved hvad han vil have - han vælger meget umiddelbart og lysten skifter øjeblikkeligt, så hvis I har spurgt om han vil have æble eller banan og han har svaret banan, så kan I være sikre på at han 2 minutter efter hellere ville have haft æble ...
I skal give ham små valgmuligheder og stadig give små hyppige måltider dagen igennem. Han skal ikke have en skuffe, hvor han selv kan gå hen og tage mad fra. Han skal spise, når han sidder ved bordet og gør han ikke det, så må han vente til næste måltid. Heldigvis går der ofte kun 1½ -2 timer imellem at han bliver tilbudt mad igen, så han kommer ikke til at mangle noget.
Hvis han har brug for at spise noget ind imellem, så er det ikke kiks, lyse boller eller lignende ligesom han heller ikke bør få saftevand, men skal drikke almindelig vand og så 1-2 glas mælk i løbet af dagen.
Du har ret i at der er nødt til at være lidt mere forældre styring inde over. Det er vigtigt at jeres drenge placeres ved bordet, når de skal spise og ikke løber rundt og få mad i hånden, som det nu passer dem. Det er vigtigt at lære dem lidt bordskik - både fordi det forventes når de spiser ude og skal være sammen med andre mennesker, men også fordi det er vigtigt at skabe en rytme, hvor de netop føler sig sultne, sætter sig ved ...
... bordet og får stillet deres sult, rejser sig igen indtil de føler sult næste gang og atter sætter sig for at spise.
Hvis der skal stå noget fremme som den ældste kan tage, så kan det være et glas med frisk skrællede gulerodsstænger eller agurkestænger. Så kan tage sådan en og gnave den.
Jeres dreng skal ikke presses til at spise, men skal have et udbud af fødevarer på tallerkenen og så kan han spise det, han nu har lyst til. I skal ikke bekymre jer omkring hvor meget eller hvordan han spiser, men simpelthen stille en tallerken foran ham med lidt forskelligt på og så må han spise det.
En plan for dagen til begge drenge ser således ud:
Morgen 7.30: Havregrød eller havregryn med lidt sukker og mælk, mælk af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ havregrynsbolle med smør, ost, evt. lidt marmelade, frisk frugt og bær. Vand af kop.
Lillebror sover formiddagslur
Frokost 12: Rugbrød med forskelligt pålæg, tilbehør af kogte pastaskruer, kartofler, kogte gulerod, ærter, majs. Peberfrugt, agurk. Stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle), lidt fint kyllingekød eller lignende. Vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Middagslur for dem begge to
Eftermiddag 15.30-16: En portion yoghurt med rugbrødsdrys, müsli, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.
Før aftensmad 17: En tallerken med lidt forskelligt grønt, hvis der er gledet lidt grøntsager ned her, så behøver I ikke fokusere så meget på hvor store mængder grøntsager der glider ned under selve middagen, vand af kop
Aften 18-18.30: Aftensmad som I andre spiser, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Almindelig børnevenlig mad. Vand eller mælk af kop.
Evt. en godnatgrød som en del af putteritualet, det kan være nødvendigt også selvom man er 3 år gammel eller mere ...
Som I kan se er der altså fortsat mange små måltider i løbet af en dag og det er super vigtigt netop at give små hyppige måltider. Men I skal også have regler om hvordan man spiser hjemme hos jer, at man sidder ved bordet, at man ikke render rundt med mad i hånden osv. Det er en del af opdragelsen. Og så skal I give valgmuligheder, så hvis han ikke vil spise det ene, så kan han spise noget af det andet.
Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med dem begge.
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Gravid vitaminer
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.
Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika