Svar: Nattesøvn - ja tak :-)
Hej Sanne
Det er skønt med tvillinger, de viser jo så tydeligt forskelligheden mellem børn - for hvorfor sover den ene igennem uden problemer og hvorfor gør den anden ikke ... børn er bare forskellige og det er søskende også :)
Men, der er naturligvis lidt ting I kan overveje og det handler især om sutten. Jeg vedhæfter mig lidt ved, at du skriver "Hun er ikke rigtig vågen og ikke rigtig i søvntilstand.. så skal hun ha sutten. Så kører det fint lidt igen". Det kunne godt lyde som om at jeres datter måske er afhængig af sutten i munden for at kunne sove?
Det er naturligt at putte sit barn med en sut, ofte får barnet en ren ble, en portion mælk og så gives der sut og evt. sutteklud, hvor efter barnet puttes og hjælpes til ro. Når barnet sover dybt, så falder sutten ofte ud af munden, det sker helt naturligt fordi kroppen afslappes og kæben dermed også slappes af og sutten falder ud.
Vi vågner alle samme op 10-15-20 gange hver nat, skifter side, trækker dynen op om os, sparker dynen af, putter os ind til vores partner osv. og små børn har også sådanne små opvågninger. Det sker nogle gange, at man som forældre kommer ind i en vane med her at give barnet sutten hver gang barnet vågner lidt op, hvorefter barnet falder til ro og sover videre - problemet med dette er at barnet begynder at vågne her nat på samme tidspunkt, klynker indtil ...
... sutten er i munden og sover derefter videre.
Det ender med at mor ligger på spring med det ene ben ude at sengen og sutten mere eller mindre parat hele natten og handler altså om at barnet har fået det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn, hvor barnet ligesom har lært at sutten skal være i munden hele tiden, for at kunne sove.
Jeres dreng er enten i stand til at holde på sin sut hele natten eller sove roligt videre, selvom han har tabt den - hvor jeres datter har lært sig, eller er kommet ind i en vane med at vågne, registrere at sutten mangler, afvente at I kommer med den og sover videre - og hun er stadig afhængig af jer, hun kan endnu ikke selv finde sutten i søvne.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Mit råd til jer er altså at du forsøger at hjælpe hende videre i søvnen uden at få sutten i munden hver gang. I stedet kan du hjælpe hende med at skifte stilling, blive lagt om på den anden side, kærtegne hende lidt, sige et par beroligede ord "sshh", "ssååå", hvad du nu har indtryk af kan virke. Men noget som på sigt ikke er afhængigt af dig - hun vil på sigt selv kunne skifte stilling - på sigt vil hun naturligvis også kunne lære at tage sutten selv, men det tager dog lidt tid inden hun mestrer dette og det er derfor en god idé at arbejde på lidt mindre sutteafhængighed om natten ...
Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke.
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Brystbetændelse
I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.
Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.
Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.