Annonce

Annonce

Svar: Natteuro ...


26. august 2009

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Bodil

Det lyder som om at det overordnet set går rigtig godt hos jer og som om I begge trives :)

Det er fint at du nu er begyndt med lidt grød og du må gerne begynde at give din dreng skemad 2 gange dagligt. Jeg anbefaler normalt at man starter med skemad om dagen og følger efter med mælk og når det fungerer, så øger man ved at tilbyde lidt skemad om aftenen - stadig efterfulgt af mælk.

Jeg har god erfaring for at det er bedre at give mad dagen igennem for at opnå god mæthed og bedre ro om natten. Mange forældre tror, at de skal starte med maden om aftenen, gerne give lidt grød, amme og så måske en flaske vælling - ud fra tanken om at så er barnet fyldt rigtig godt op og må sove godt! Men virkeligheden er ofte en anden. Hvis barnet fyldes rigtig meget op om aftenen (med den alder din dreng har) så vil tarmene ofte arbejde på højtryk for at nedbryde den faste føde og det giver naturligt ekstra uro. Derfor får man et barn som mod ens vilje pludselig sover langt mere uroligt ...

Vælling er i princippet det samme som en tynd grød og der er derfor ikke den store forskel på at give lidt grød og følge efter med mælk end på at give vælling ... Den største forskel består i at hvor man måske kun giver ½ dl. grød eller mos, så vil man ofte give en stor flaske vælling på måske 200ml. Barnet får altså en forholdsvis stor mængde i maven og det kan give større mæthed og ro. Generelt mætter modermælkserstatning mere end modermælk, så nogle oplever effekt af at give en flaske inden sengetid, men det er ikke sikkert du vil gøre det.

Din amning fungerer rigtig godt og I er begge glade for det. Hvis det er vigtigt for dig at din dreng er i stand til at tage en flaske, hvis din barsel stopper snart, hvis du har brug for at andre kan ...


Annonce

... tage over, at han kan blive passet osv. så kan det være en god idé at introducere en flaske nu og det kan meget fint være en flaske mme eller vælling inden sengetid. Det kan være en god idé at gøre det nu, for senere bliver det kun sværere at få ham til at acceptere flasken.

Modsat, hvis du ingen intentioner har om at han skal tage flaske, hvis du gerne vil fortsætte med at amme ham længe, stadig har barsel de næste mange måneder osv. så er der som udgangspunkt ikke grund til at give ham flaske, så vil han fint kunne blive mæt med skemad 2 gange dagligt og mælk fra dig :)

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre i mors seng

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grød af ris, majs, hirse, boghvede - evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16-16.30: Ammes

Sover sin 3. lur

Aften 18: Grøntsagsmos af f.eks. kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash eller lignende milde grøntsager, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20, puttes i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes og begynder måske at kunnen sove uden mælk til næste morgen tidlig. Mange børn er dog 6 måneder inden de kan dette. Puttes tilbage til egen seng.

Du skriver at han stadig ikke kan nøjes med 3 lure dagligt, jeg er ikke klar over hvordan din dreng sover i løbet af dagen, men jeg håber at min plan med tider, vil give dig lidt idé videre frem.

Du kan som sagt lave grød af ris, majs, hirse og boghvede og netop grød af flager (hirse og boghvede) kan være en god overgang til øllebrød og havregrød, som han skal igang med ved 6 måneders alderen ...

Rigtig meget held og lykke med ham og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce