Annonce

Annonce

Svar: Aftenputning uden ammetår


25. august 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Joan

Hvordan falder Olivia i søvn om dagen? Du skriver at du putter hende i barnevognen og herefter sover hun ... hvad er forskellen på dag og aften? Er det ikke muligt at flytte hende fra favnen og ned i sengen og lære hende at sove der - på samme måde som du gør om dagen?

Der er mange måder at gøre ting på, men ofte hjælper det at flytte det ritual man har om dagen og som virker, til om aftenen .. Genkendelighed er vigtigt, det giver tryghed og når hun genkender, så betyder det at hun er forberedt, hun ved hvad der nu skal ske og slapper derfor bedre af og overgiver sig til søvnen.

Hvis du f.eks. putter hende i en voksipose om dagen, så kan det hjælpe at gøre dette om aftenen også. Hvis du triller hende i vognen om dagen, så vælger nogen at sætte hjul på sengen om aftenen og dermed kunne vugge sengen lidt også, når hun skal sove - nogen vil mene det er et skråplan, og det kan naturligvis diskuteres ... :)

Hvis hun om aftenen har brug for ekstra nærhed og fysisk kontakt, så er det helt fint, og kan sagtens være et reelt behov. Det kan så være en god løsning at sidde lidt med hende i favnen, men det er vigtigt at du putter hende på det rigtige tidspunkt. Det er vigtigt at hun lige når at følge lidt med i, at hun rent faktisk flyttes og puttes i sin seng, så hun forbinder stedet og ikke din favn med at skulle sove - men samtidig skal hun være træt nok til at kunne falde i søvn. Hun må altså ikke sove dybt, så hun ikke registrerer hvor hun lægges, hun må modsat heller ikke være for vågen, for så vil hun protestere for meget.

Det vil være rigtig godt hvis hun kunne få en substitut for din favn, det kunne f.eks. være en sutteklud, som du puttede ...


Annonce

... hende med både dag og nat. Det at have et lille klæde, der måske dufter af dig, ved sit ansigt kan give lidt associationer til at ligge ved brystet i din favn og det kan hjælpe hende til at undvære den tætte kontakt bedre.

Derudover vil jeg lige nævne at det lyder som om at din datter ikke får særlig meget mælk. Korriger mig hvis jeg tager fejl .. Det lyder som om at din datter ofte afviser brystet i løbet af dagen og når hun gør det så tilbyder du mme af kop. Men da hun kun er 6 måneder gammel, så må indtaget af kop være minimalt - det er de færreste børn der reelt kan drikke hvad de har behov for på denne måde i denne alder - så spørgsmålet er om du i stedet for at amme, skulle begynde at give din datter flaske?

Det betyder ikke at hun skal falde i søvn med flasken, men der er noget meget essentielt i det at få mælk og slappe af, finde roen i kroppe og så derefter overgive sig til søvnen og du beskriver en pige, som umiddelbart slet ikke har dette. Hun finder roen ved at være i favn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så selvom det kan virke kontroversielt at anbefale flaske, er det så noget du har overvejet? Simpelthen fordi det måske kan være måden både at sikre hende mælk nok, men også netop give hende den ro hun naturligt har behov for, for at kunne falde i søvn ... bare en tanke, du kan tage med på vejen.

Men ellers handler det for mig at se om at du skal prøve at finde det rette tidspunkt, hvor hun kommer fra din favn og ned i egen seng. Du skal altså hjælpe hende med at falde i søvn i egen seng, men hun skal være træt nok til at du der kan lulle hende til ro og ikke behøver tage hende op igen ...

Håber du er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke.

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce