Svar: Fontanel
Kære Louise
Vores kranium består af plader, hvis du nogensinde har set et skelet kranium, så vil du kunne se pladerne, stregerne der hvor pladerne støder sammen. Ved fødslen er kraniepladerne ikke vokset sammen, det er rigtig smart, både fordi det giver hjernen mulighed for at vokse, men også fordi pladerne kan forskubbe sig og det gør det betydeligt lettere for os at føde vores børn ...
De steder på kraniet, hvor pladerne endnu ikke er vokset sammen, altså hvor pladerne ligesom kan give sig - det er det vi kalder for fontaneller. Det betyder også at barnet har flere fontaneller, faktisk har barnet ved fødslen 6 af disse bløde områder som består af tæt bindevæv.
Især den forreste store fontanelle, som sidder øverst på kraniet er den man lægger mærke til. Det er den du omtaler og den føles og kan se ud som et hul. Den kan have meget forskellig størrelse og form, hos nogle børn er den lille og rund, hos andre mere aflang og stor. Det er alt sammen normalt, det man holder øje med er at den ikke lukker sig for hurtigt, netop fordi hjernen skal have plads til at vokse.
Den bagerste fontanelle og de to små forreste sidefontaneller vokser sammen i løbet af barnets første levemåneder. De bagerste sidefontaneller vokser sammen i løbet af ca 1 år og den store forreste fontanelle vokser normalt sammen omkring 1½ års alderen.
De første 12 måneder vokser hjernen rigtig meget og barnets hovedomkreds vokser med ca 12 centimeter. Det er en stor vækst og derfor er det vigtigt at hovedet er eftergiveligt og i stand til at give plads til den voksende hjerne. De første 3 måneder vokser hjernen ca 6 cm (altså ud af de samlede 12 cm det første år) ...
Fontanellerne er dækket af en meget stærk hinde og det er ikke ...
... farligt at røre ved dem. Du kan sagtens stryge barnet på hovedet, vaske når, rede hår osv. uden problemer. Du vil sandsynligvis også kunne mærke og se pulsslag under den store fontanelle og det er helt normalt.
Førhen i tiden sagde man at man ikke måtte røre barnets bløde punkt, da det kunne være farligt. Det kan det nok også hvis man stikker sine fingre dybt ind i hullet, men behandler man barnet helt normalt, så er der altså ingen problemer med at røre ved fontanellen.
Det er fint at du sikrer din drengs hoved lidt med et par stofbleer og lignende, så han ikke bumper hovedet hårdt ind i noget, men det handler om at han generelt ikke bør slå sit hoved voldsomt.
Det er korrekt at fontanellen nogle gange kan bue lidt indad, så der ligesom kommer et hul i barnets hovedbund. Det skyldes ofte at barnet mangler væske og derfor er det en god idé at give barnet noget at drikke. Det kan være lidt vand eller helst lidt mælk, så barnet også får næring. Ofte kan man se at fontanellen virker lidt indfalden lige inden barnet skal have mad, f.eks. efter en lang lur, men når barnet så har fået noget at spise, så ser den fin ud igen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er dog også mange andre symptomer på væskemangel, så at se på fontanellen alene gør det altså ikke ... :)
Man kan faktisk også opleve fontanellen pludselig ser spændt ud og buler udad. Det er sjældent, men det sker og det er en vigtig observation, da det er tegn på alvorlig sygdom og skal ses af læge med det samme.
Det er storhjernen som ligger under den store fontanelle, som du omtaler. Det er den største del af vores hjerne og den overordnede og styrende del af vores hjerne - men det vil jeg ikke komme ind på her :)
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Bedsteforældre
Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.
Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.
Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!
Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D
Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to