Svar: Järn- och D vitamintillskott?
Hej med dig
Tak for dine pæne ord til mig :)
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn i alderen fra 6 måneder til 1 år får jerntilskud dagligt, svarende til ca. 8 mg jern dagligt, hvis børnene ikke får mindst 400ml jernberiget modermælkserstatning eller tilskudsblanding dagligt.
Hvis et barn får f.eks. 350ml mme dagligt, så skal man stadig give fuld dosis jern (8mg), som tilskud. Et barn der ammes skal på samme måde også have fuld daglig dosis jerntilskud.
Derudover skal man naturligvis forsøge at tilbyde barnet så varieret en kost som muligt. Barnet får flere forskellige grøntsager, tilbydes kød og fisk i grøntsagsmosen og stille og roligt vil jernbehovet, så kunne blive dækket via kosten. Men det første år (6-12 måneder) er det altså vigtigt at sikre barnet jern nok, enten ved at give tilstrækkelige mængder mme, eller ved at tilføre det som tilskud.
Jeg kan ikke se, hvad type jern du har købt i DK, der findes forskellige muligheder, men det burde stå på pakken eller glasset. Har du købt dråber, så plejer det at være 6 eller 8 dråber dagligt, har du købt pulver, så er det portionsinddelt og der skal en portion pulver på en skefuld frugtmos.
Det er generelt en fordel ...
... at give jernet sammen med frugt, da det fremmer optagelsen. Det bør ikke gives sammen med mælk, da mælk hæmmer optagelsen af jernet. Det gælder dog ikke det jern, som findes i mme - det optages forholdsvis let, hvorfor man heller ikke kan bruge udregningerne på pakken til noget :)
Mange forældre spørger hvordan jernindholdet i mme kan dække barnets behov, for når man udregner de 400ml mme og jernbehovet, så giver det ikke 8mg - Men det handler altså om at barnet optager jernet fra mme på en anden måde.
Med hensyn til D-vitamin, så anbefaler sundhedsstyrelsen at børn får dagligt tilskud af D-vitamin fra de er 2 uger til de er 12 måneder. Mørklødede børn og/eller børn, som bærer en tildækkende påklædning, skal fortsætte med D-vitamintilskud hele barndommen/livet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Børn skal have D-vitamindråber svarende til 10 mikrogram (400 IE) dagligt. Dette indtag kan med sikkerhed forebygge rakitis (engelsk syge) og tegn på mangelfuld knoglemineralisering. Overgangskostens indhold af D-vitamin kan ikke dække barnets behov.
Der gives normalt 8 dråber D-vitamin dagligt, men tjek flasken du har købt og giv den anbefalede dosis.
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.