Svar: Falde i søvn selv - 7 mdr.
Kære Anja
Tak for dine dejlige ord til mig :)
Med den alder din dreng har, så er det fortsat vigtigt at han får mælk inden han skal sove - om formiddagen forsvinder amning / flaske nu og det er her rigtig fint, at I sætter jeres dreng i barnevognen og triller ham en tur, hvor han starter med at sidde op, kigge på verden osv. og først lægges ned, når han tydeligt viser træthedstegn. I skal her lægge mærke til tidspunktet, da det giver jer en idé om, hvornår det vil være passende at putte ham til lur - også uden at køre ham.
Det vil samtidig være en god idé at I indfører en sutteklud, en sovebamse eller lignende, som han fast bliver puttet med, hver gang han skal sove. Han skal altså have et ritual, som på sigt stille og roligt erstatter brystet og en substitut, som han kan have med sig i vuggestue - derfor netop en klud eller bamse :)
Om eftermiddagen inden middagslur vil han fortsat have behov for at få lidt mælk, men stille og roligt puttes han uden dette og puttes så præcis på samme måde som om formiddagen.
Amningen inden putning om aftenen forsvinder sidst og den amning kan bibeholdes så længe det er muligt. Hvis du ikke ammer, så gives flaske her og det samme gælder sen aften og tidlig morgen.
Du skriver at du atter ham og det lyder som om at amningen lidt nu kører. Det er helt fint, alternativet til amning er dog en flaske og hvis du har problemer med amningen og svært ved at få det hele til at nå sammen i en højere enhed, så vil det være rigtig fint at du erstatter amning med flaske. Det vil også betyde at han kan få flasken inden middagslur, når han skal passes i vuggestuen - men stille og roligt vil mælkeindtaget her som sagt forsvinde og det vil i 8-9 måneders alderen ofte være passende med 3 amninger eller flasker dagligt og de vil ofte ligge tidlig morgen, aften og sen aften.
en plan for et 8 måneders barn, som I evt. kan arbejde hen mod, fordi det også hænger fint sammen med vuggestuestart, kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes eller flaske og sover lidt videre
Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost i stænger, frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af ...
... kop.
Formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og tilbydes små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, vand af kop
Middagslur og kan I en overgang amme eller få flaske inden luren her
Eftermiddag 15.30-16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden, ½ bolle med lidt smør, ost, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, sovs af forskellig slags, grøntsager - fortsat mos men også mere og mere mad med bid i og mad i små stykker, Vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til natten 19.30-20
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23-24: Ammes eller flaske
Så mit råd er altså at fjerne amningerne stille og roligt i løbet af dagen og starte med at lære ham at sove uden brystet i dagtimerne først. Herefter overføres rutinerne til om aftenen, hvor han stadig får sin mælk, men puttes i sin seng inden han falder dybt i søvn. Sen aften spiser han i søvne.
Derudover er mit råd at I sætter en substitut ind for brystet. Han skal have noget andet tryghedsgivende, som kan følge med ham i vuggestue.
Og så skal I lægge mærke til hvad tid han falder i søvn og prøve at putte ham der. Hvis I putter ham for tidligt og er nødt til at gå en time med ham før han sover, så put ham en time senere og afkort på den måde putteritualet. Hvis han er afhængig af at I triller med barnevognen, så tril lidt, hold pause, tril kun igen hvis han græder - ligger han helt stille, så holdes vognen stille - tril lidt, pause, græder, tril igen, stop, pause, græder, tril igen, stop, pause, lytter - græder han ikke, ligger han bare stille så skal I ikke trille vognen - netop for at lære ham at falde i søvn uden at vognen er i bevægelse.
Tandfrembrud kan sagtens påvirke lysten til mad, men han er også ved at have en alder nu, hvor han skal have mere mad der smager af noget og mad der tager udgangspunkt i jeres mad. Han må således gerne få ris med sovs (f.eks. mild boller i karry), indmaden af en frikadelle, lidt laks i sin grøntsagsmos osv.
Det er vigtigt at maden er spændende og fanger hans interesse både hvad angår udseende og smag :)
Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke!
Rigtig god weekend fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Flyverdragter til børn
Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.
Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.