Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke tæt fysisk kontakt


18. august 2009

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære mor

Når man er 10 måneder gammel, har man rigtig travlt med at opleve verden og viser i den alder netop mere temperament og egen vilje.

Man ser det ofte ved at barnet begynder at protestere højlydt over at skulle ligge på puslebordet og få skiftet sin ble, barnet lukker munde for skeen og vil pludselig ikke spise, når man handler og barnet sidder i indkøbsvognen får han pludselig øje på et eller andet på en hylde og himler op indtil man finder ud af, hvad det er han vil have og når han forsøger at kravle fremad og i stedet kommer baglæns eller når verden på en eller anden måde går ham imod, så bliver han frustreret, ked af det og pylret.

Det kan være rigtig svært at gøre ham tilpas og man kan sagtens føle at man forsøger alt igen og igen og intet tilsyneladende virker - eller at det virker, men kun kortvarigt, så er der noget andet galt ...

Det er også normalt at børn netop på grund af alder og udvikling på den ene side gerne vil sidde på skødet og på den anden side ikke vil. Han har ligesom ikke tid til eller særlig meget lyst til at putte og blive trøstet, men har travlt med at komme videre ud i verden.

Hvis din dreng generelt ikke er særlig meget for tæt fysisk kontakt og det er vigtigt for dig, så må du forsøge at finde en anden måde, hvorpå I kan have kontakt og nærhed. Det kan du gøre på forskellig vis.

Når du f.eks. læser eller kigger i en billedebog, så tag ham på skødet imens. Du kan få ham til at slappe helt af, ved at kærtegne ham stille imens han ligger ned. Leg f.eks. 'nu kommer der en lille mus' hvor du med et par fingre starter med at gå fra storetåen op af benene, maven osv. og slutter med at kilde ham under hagen. Leg også ...


Annonce

... ride-ranke-leg, hvor han sidder og hoppe på dit skød og pludselig 'falder' ned mellem dine lår. Sådanne lege, hvor man har fysisk kontakt og der er et overraskende moment elsker børn i den alder.

Det vil også være en god idé at lege lidt voldsommere lege med ham, hvor du danser med ham, svinger ham rundt, kilder ham osv. Ligesom I også kan gå i badekar sammen, gå i svømmehallen eller lignende.

Der er altså mange måder at få tæt fysisk kontakt sammen på og føle den samhørighed, du savner mellem dig og ham.

Det er også vigtigt at du medtænker at han dagen igennem skal spise små sunde måltider, da hans indtag af fødevarer har stor betydning for hans humør. Jo mere sund og stabilt han spiser, jo bedre bliver hans humør også.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Giv ham ikke saftevand, kiks eller lignende, men sluk hans tørst med vand og give ham hjemmebagte havregrynsboller som mellemmåltid i stedet for kiks, riskager eller lignende.

Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og det har også betydning for vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager.

Det er derfor vigtigt at du medtænker disse fødevarer både til frokost og aftensmad, da det kan spille meget ind på din drengs humør hele dagen igennem. Jeg ved at han har en god appetit og normalt spiser sundt og godt, så måske hjælper det dig at se lidt på sammensætningen og medtænke netop kalkun, kylling, pasta, laks og makrel ...

Håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce