Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse og ikke pille


18. august 2009

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Emilie

Du har så ganske ret i at du stille og roligt skal til at sætte lidt grænser og lære Sofia at der er visse ting man må og andre ting man ikke må. Især i 1-3 års alderen er udforskningstrangen stor og lysten til at undersøge, pille og også se mors reaktion fylder meget ...

En dag kan meget hurtigt blive fyldt med nej, nej, nej hele tiden og derfor er det godt en gang imellem at finde alternativet, flytte lidt på tingene - som du har gjort med sofabordet og dermed hindre at hun skubber til fjernsynet.

Andre gange må man aflede hende, få hendes opmærksomhed hen på noget andet og det kan f.eks. være, når hun gang på gang går hen til fjernsynet og er nået dertil, hvor de bliver en leg, så kan du lade som ingenting og invitere hende til at I leger på en anden måde "Kom skat, kommer du ikke herhen til mor, så læser vi en bog, kom.." for på en gang at give hende den kontakt hun efterspørger, men samtidig også få drejet hendes fokus væk fra det hun ikke må - og altså uden at sige nej.

Og ellers så er det sådan, at små børn husker bedst, hvis man lader en handling følge med det nej man giver. Det ...


Annonce

... betyder ikke at din datter ikke vil forsøge sig igen og igen, for hendes udforskningstrang er stor og vil i lang tid overdøve det lille nej hun hører inde i sig selv, men stille og roligt vil I nå dertil, at hun kigger på dig, ved du siger nej, gør det alligevel - til at hun kigger på dig, accepterer og overholder dig nej og kravler væk ...

At flytte hende eller flytte tingene er altså måden at markere, at her går en grænse. Det kan være hvis hun f.eks. begynder at smide med sin mad, sin tallerken eller andet, så fjerner du f.eks. tallerkenen eller fjerner hende og så er hun færdig med at spise.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Generelt er det god en god idé at holde fokus på det, du gerne vil have hende til i stedet for det, hun gør forkert, så lige præcis i forhold til mad og smide med maden, så vil det være oplagt i hendes alder at sige "ind i munden skat, mmm maden smager godt, ind i munden med den" i stedet for at fjerne maden og skælde ud.

Altså hele tiden en balance, hvor du anerkender hendes lyst til at udforske, undersøge, men også får sat nogle grænser og har visse regler - om hun vil det eller ej :)

Fortsat held og lykke med hende!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.

Det kan være en stor glæde at mødes med andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce