Svar: Sove hele natten i egen seng - 2 år, 1 mdr.
Kære M's mor
Børn vil naturligt i 2-3 års alderen have en periode, hvor de søger deres forældre lidt mere om natte og ofte også vægrer sig mod at skulle sove i egen seng. Det handler ofte om at børn i denne alder, begynder at blive bange for mørke og de har stort behov for at vide at man er der for dem.
Derfor er det ofte også en rigtig god alder at udskifte tremmesengen med en åben større seng, da det giver barnet mulighed for at kunne søge forældrene ved behov, ligesom det ofte også er nødvendigt med en lille natlampe på børneværelset, at lade døren til gangen stå åben osv. så barnet føler sig fuldstændig tryg ved vidende at det kan komme, hvis det har behov og det kan høre at man stadig er der.
At jeres datter således viser stort tryghedsbehov lige nu hører alderen til og det er fint at I er opmærksomme på det. Det er her rigtig godt at I holder fast i at hun fortsat skal sove i sin egen seng, altså forbinde den med stedet, hvor hun skal falde i søvn og hun skal naturligvis være tryg ved dette. Det er også rigtig godt at I forsøger at putte hende og få hende videre i søvnen, når hun i løbet af aftenen vågner op, så I ligesom holder fast i at det først er om morgenen at hun kan komme ind til jer ....
Men det er naturligvis en balance, for hun har som sagt brug for trygheden og måske ekstra fordi du er gravid og hun jo mærker at tingene ændrer sig. Du løfter hende måske ikke op som tidligere, du kræver at hun gøre flere ting selv, du bærer hende ikke og selve pladsen på skødet er også blevet mere trang. Når nogen kommer på besøg, så taler de også om din mave, om babyen osv. og hverdagen er på den måde meget ændret i forhold til tidligere og det reagerer jeres datter naturligvis på. Så hun kan af den grund også være lidt ekstra tryghedssøgende, have behov for ekstra fysisk ...
... kontakt ...
Et alternativ kan være en madras på gulvet i soveværelset, så hun om natten ikke kommer ind i dobbeltsengen, men kommer ind på en madras, hvorfra du så kan holde hende lidt i hånden og berolige hende med din stemme. Det kan være lettere at komme tilbage til egen seng fra en madras end fra 'smørhullet i midten' :)
At købe en ny åben seng kan som sagt være en god idé, men at lægge jer med hende, når hun skal sove ... tja, prøv om I kan undgå dette og i stedet sidde på sengekanten, læse en historie højt, nusse hendes fødder, tale lidt om dagen der er gået osv. i stedet for at lægge jer - det er jo vigtigt at hun stadig forbinder det at skulle sove med at sove selv og ikke med at være tæt i favn med mor eller far. Så prøv om I kan sidde hos hende uden at lære hende at skulle være i tæt favn.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv også om I kan nå dertil, hvor I begynder at gå, så I ikke behøver sidde der for at hun kan sove, men så hun føler sig tryg nok ved at vide at I er i stuen. Med en åben seng, kan hun jo komme ind til jer, hvis hun har behov ... Prøv derfor om du kan starte med en godnathistorie, tale lidt om dagen osv. kærtegne hende lidt og så sige godnat og gå ud. Ikke længe, fortæl hende at du kommer igen eller at du henter far så han også kan sige godnat, så hun på den måde lærer at ligge alene i sin seng og fint kan falde i søvn ude at I behøver sidde der til hun sover. Når far så kommer, så kysser han også lidt, siger "sov godt lille skat, jeg elsker dig" eller hvad I nu siger og så går han også.
Bliver hun ulykkelig, så må I naturligvis være der, men prøv om ikke hun stille og roligt kan lære at sove uden tæt fysisk afhængighed af jer.
Jeg håber ovenstående tanker hjælper videre på vej, giver lidt idé til hvad der sker og hvordan I kan komme lidt videre :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Diarré
Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.
Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder