Svar: Sult og gråd
Kære Mette
Som udgangspunkt kan du ikke overfordre din dreng med brystet, med den alder han har nu. Hvis han vågner og græder og det virker at lægge ham til brystet, så skal du lægge ham til :)
Det er også sådan at din mælk består af flere forskellige dele, man oplever det naturligvis ikke, når man ammer sit barn, men hvis man malker ud, så vil man kunne se at mælken ser forskellig ud alt efter om det er den første del som kommer, den midterste del eller den sidste del af mælken.
Den første del af mælken ligner lidt skummetmælk, den er tynd og vandholdig og den slukker tørsten. Den midterste del af mælken ligner lidt mere letmælk, den er mere hvid og samlet i konsistensen og den sidste del af mælken ligner lidt mere fløde, den er tykkere og ofte lidt mere gullig i farven. Når man malker ud og mælken står i en flaske, så kan man se at fløden lægger sig på toppen af flasken, som en fedtkant.
At mælken består af flere dele er meget praktisk, det gør nemlig at barnet kan få både vækske og mad. Nogle gange vil barnet derfor melde sig efter kort tid, die kortvarig og falde til ro - og så handler det ikke om pjat eller hygge, men om at barnet er tørstig og netop ved at die kortvarigt og få den første vandholdige mælk så får barnet slukket tørsten. Andre gange dier barnet så længere, mere sammenhængende og rytmisk og her får barnet så den øvrige mælk som er et reelt måltid.
Så når din dreng spiser hver 3-4 time, så er det altså hans hovedmåltider og når han en gang imellem efter kun 1½ time melder sig og virker søgende, du lægger til og han dier kortvarigt og falder til ro - ja så er det fordi han der er tørstig.
I perioder hvor det ...
... er meget varmt, hvis vi har sommer, rejser på ferie osv. så vil man ofte opleve at barnet dier hyppigere og mere kortvarigt for netop at få mere væske.
Appetitspring mærker man ikke nødvendigvis, nogle kvinder gør, men bestemt ikke alle. Sundhedsstyrelsen skriver:
"Flere nye undersøgelser viser, at når barnet bliver ammet efter behov, vil udbuddet hele tiden følge efterspørgslen, og mødrene oplever derfor ikke de såkaldte "appetitspring". Barnet regulerer løbende mælkeproduktionen, og vil derfor ikke pludselig have behov for mere end moderen kan levere. Oplevelsen af appetitspring stammer fra en tid, hvor mødrene blev opfordret til at amme efter skema".
(Citat: Amning - en håndbog for sundhedspersonale, sst. 2008)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Som sagt, så oplever jeg, at nogle kvinder trods ovenstående mærker appetitspring og de uger du nævner er især omkring 5 uger og 12 uger - nogle kvinder oplever dog også et øget behov brystet omkring 8 ugers alderen, præcis som du. Det bedste du kan gøre, når du oplever din dreng mere søgende er derfor at lægge ham til og gå ud fra at det er et reelt behov. Om det så er appetitspring, behov for at øge mælkemængden eller et behov for tørstslukkende mælk, ja det er jo svært at vide - men behovet er der og det skal naturligvis dækkes :)
Der er således ikke et max antal måltider om dagen, sålænge det er som du beskriver og du skal lægge ham til, når du føler at det virker :) Hvis han græder fordi han f.eks. trænger til en ren ble, så vil han ikke acceptere at blive lagt til brystet, men vil naturligt fortsat være irriteret over bleen der skal skiftes.
Fortsat held og lykke, håber du her har fået lidt ro med på vejen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.