Svar: Renlighed, kommer ikke og siger til
Kære Lene
At blive renlig er noget man modnes til og nogle børn er hurtigt klar, hvor andre børn skal have mere tid til det. Man kan sige at renlighedsprocessen har tre faser:
1. Først kommer barnet og meddeler at der har lavet i bleen og gerne vil have en ren ble på.
2. Dernæst kommer barnet og forstæller mens det gør det "nu tisser jeg"
3. Til sidst når barnet at sige til lige inden.
Man siger normalt også at først når barnet kan holde sig tør i 3 timer, er det klar til at smide bleen og et vigtigt udgangspunkt er at barnet selv kommer og meddeler at det gerne vil have bleen af.
I forhold til din datter, så lyder det som om at hun er igang med fase 1. Hun fortæller, når hun har lavet noget og vil gerne have en ren ble eller rene trusser på, så hun er igang, men der er stadig lidt tid endnu ...
Jeg har den holdning at det er bedst for barnet at have en ble på og få en succesoplevelse med en tør ble, fremfor våde bukser. Derfor er jeg ikke tilhænger af at man starter med at smide bleen og forventer at barnet så tisser på toilet eller potte. Jeg anbefaler at man i stedet beholder bleen på og indfører faste toilettider.
Det er et nederlag for jeres ...
... datter, hver gang hun får våde bukser, kommer til at tisse i sengen, på sofaen, i sengen osv. Hvorimod, hvis hun pludselig har en tør ble og det lykkes at tisse på toilettet, så er det en succes. Bliver bleen våd og nåede I det ikke, så gør det ikke noget, så var det jo godt at hun havde bleen på :)
Jeg synes derfor I skal give jeres datter ble på, men stadig træne renlighed og det betyder at hun skal følges på toilettet på de tidspunkter, hvor man normalt vil forvente at hun vil kunne tisse. Det er f.eks. om morgenen, når man står op og det sidste man gør inden man går i seng. Det er også inden man spiser, inden man løber ud at leger, inden man kører op for at handle osv. Hun skal ikke spørges om hun skal tisse, for så vil hun sige nej og tisse få minutter efter - hun mærker det endnu ikke - så i stedet skal I tage hende i hånden, "kom skat vi skal lige tisse inden vi kører" sådan er reglen og den gælder både for jer og for hende :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Først når hun begynder at have flere tørre bleer og begynder at kunne fornemme hvornår hun skal tisse, begynder at sige til inden osv. så kommer bleen af og I støtter hende i at forsøge sig uden ble.
Rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Rygning
Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.
Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!