Brev:
Den kære søvn...not...episode 2
Hej Helen.
Først tak for dit svar til mit første brev til dig. Kort ridset op, så har vi en dreng på 10½ måned, der sover meget ujævnt og kortvarigt, ofte kun 20-30 minutter ad gangen.
I dit svar råder du os til forskellige ting:
1) Gode søvnassociationer
2) Flaske før sengetid, samt en "drømmeflaske" ved midnat
3) At fodre ham rigtig godt i løbet af dagen, så han er mæt (du har en mistanke om, at han er meget sulten og måske er mælkedranker, bl.. fordi han ikke har taget på i 2 måneder) og 4) Ikke at give ham flaske i løbet af dagen.
Det er dejligt med nogle konkrete råd, og det er især søvnassociationerne, vi har fået øje på, at vi skal være bedre til.
Men jeg bliver nødt til at sige, at vi de seneste to måneder IKKE har givet ham flaske i løbet af dagen, at vi fodrer på ham til han er mæt (han spiser rigtig fint), at vi længe har forsøgt "drømmeflasken" og sørger for, at han ikke falder i søvn med flasken - han spytter den faktisk ud, vender sig om, og falder så i søvn lige efter eller nogle minutter efter.
Derfor er ...
... vi stadig lidt i vildrede. For det eneste, hvor vi ikke følger dine råd, er søvnassociationerne (og dem er vi altså i fuld gang med nu), ligesom vi ikke er gennemførte med drømmeflasken, fordi han ofte vågner helt op, når han er sulten, og fordi vi ofte har måtte give ham mere end en flaske.
Her til aften har jeg talt, hvor mange gange han enten er vågnet helt eller har klynket så meget og længe, at han måtte trøstes for at falde til ro. 14 gange fra klokken 18.30 til 23. (Jeg ved godt, han er lagt tidligt, men han kunne bare ikke holde sig vågen mere, for han har kun sovet 50 minutter i løbet af dagen. ) Ingen af disse 14 gange har han fået flaske.
Bemærk i øvrigt, at vi altid forsøger at aflæse, om han bare klynker, drømmer, vågner let op, eller rent faktisk skal trøstes, før vi rører ham/shhhh´er til ham. I de 14 gange har jeg ikke talt de gange han lige klynker og så falder i søvn selv. Men det er vel en håndfuld oveni.
Kan det virkelig være sult og dårlige søvnassociationer, der gør, at han vågner/skal trøstes SÅ mange gange på 4½ time?
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.