Annonce

Annonce

Svar: Skrigeture og kolik?


24. juli 2009

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Emils mor

Tillykke med den lille dreng og velkommen til :)

For at man kan tale om kolik, så skal alt andet være udelukket. Det vil sige at barnet skal være grundigt undersøgt, man skal have sikret sig at barnet ikke er syg, har brækket en skulder, forrykket en nakkehvirvel eller lignende, det kan ske under en fødsel og vil naturligt give barnet smerter og gøre barnet grædende og ulykkeligt. Hvis barnet findes fuldstændig sund og rask og man alligevel oplever at barnet er meget grædende, så taler man om kolik,

Man siger at ca 10-20% af alle spædbørn rammes af kolik og man definerer normalt kolik som uforklarlige anfald af gråd og irritabilitet, som varer mere end tre timer om dagen i mindst tre dage om ugen - og som varer ved i mere end tre uger.

Grådanfaldene begynder ofte et par uger efter fødslen og forsvinder igen mellem 12-16 uge. Hos nogle børn sker det fra den ene dag til den anden, forældre kan simpelthen sætte dato på hvornår barnet pludselig holdt op med at græde, hos andre er det en mere gradvis bedring, som sker dag for dag.

Barnet har ofte grådanfald hen på eftermiddagen eller tidligt om aftenen. Barnet virker helt ulykkelig, græder rigtig meget, krummer sig sammen, trækker sine ben op, bliver rød i hovedet og virker utrøsteligt ligegyldigt hvad man gør.

Man ved ikke hvorfor nogle børn får kolik og der er rigtig mange forklaringer og meget bliver forsøgt for at afhjælpe det. Det er utroligt frustrerende at være forældre til et barn der græder så ulykkelig og hvor intet man forsøger tilsyneladende hjælper. Forklaringerne på kolik går lige fra sult (behov for mere mad) og det modsatte overfodring (længere tid imellem måltiderne), luft i tarmene, overfølsomhed overfor mælk, umodne tarme og tarmkramper,- til at årsagen skal findes hos forældrene - at man har svært ved at læse barnets signaler, at man fejltolker barnets signaler, at fødslen har været traumatisk osv. Ingen kender altså fuldstændig grunden.

Og når man ikke kender årsagen, så er det også svært at behandle og derfor er I nødt til at forsøge jer lidt frem og gøre det, der virker bedst for jer alle 3. Mange forældre oplever at fysisk kontakt er noget af det som hjælper bedst. Det kan derfor varmt anbefales at investere i en slynge, fordi jeres dreng kan ligge i din ...


Annonce

... favn, være helt tæt på jer, kan være vågen, falde i søvn osv. som det passer og I har samtidig mulighed for at bevæge jer rundt.

Da der ikke rigtig er noget mønster i grådanfaldene hos jer, så må I også her prøve jer lidt frem. Det kan have noget at sige, hvordan din dreng dier hos dig og hvor god han er til at komme af med luften efterfølgende. Nogle børn er rigtigt gode til at bøvse, andre prutter i stedet for og det er klart, at de børn der skal have luften hele vejen igennem systemet for at komme af med den, ofte vil have mere mavekneb end de børn der kan levere en stor bøvs efter at have spist ...

Når du ammer ham, så vær opmærksom på at han skal spise længe og effektivt fra et bryst, før du giver ham fra modsatte side. Det er vigtigt at han får den lidt federe mælk med ud, den ligger tungere i maven og giver mere ro. Hvis han spiser lidt fra den ene side og lidt fra den anden, så får ham mere vandholdig mælk og for meget af det, giver ekstra uro i maven. Så lad ham spise godt fra den ene side, skift ham, pludre med ham osv. og inden han så skal puttes får han mad igen, men fra modsatte side, hvor han så tager toppen. Næste gang du så lægger til, så starter du der hvor han har taget toppen, sørger for at han spiser godt i bund der, skifter ham og tilbyder toppen fra modsatte side.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når du nogle gange oplever at han begynder at hive mere i brystet, slipper, tager fat, hiver igen, så lyder det som om at han måske forsøger at malke lidt af den sidste og lidt federe mælk med ud. Prøv her at tage ham fra og lægge ham til brystet igen, men i tvillingestilling. På den måde får han fat på en ny måde og får stimuleret brystet anderledes og får det bedre 'tømt'. Herefter kan han så få en sut og falde i søvn :)

Når han bliver rigtigt ked af det og har svært ved at rumme alle indtryk, når alle hans sanser kører på højtryk, så læg dig ind med ham i soveværelset. Åben vinduet, rul gardinerne for, læg dig med ham i sengen og am ham liggende. Det kan hjælpe ham med at koble helt fra overfor verden og bedre finde ro :)

Det er fint at hjælpe ham med lidt gymnastik, mavemassage osv. Du kan også trykke ham under fødderne og nogle familier oplever at zoneterapi har en effekt ...

Jeg håber du kan bruge lidt af ovenstående tanker videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce