Svar: Grød, rytme, plan
Hej med dig
Det lyder rigtig fint at du forsøger med lidt skemad 2-3 gange dagligt. Det er her rigtig fint, hvis børnene spiser bare lidt, de 10 teskefulde du nævner lyder rigtig godt, det er bedre at de spiser lidt og tit og at I får en helt fast rytme omkring det.
Du fortæller at børnene er født 5 uger før tid, men at de er godt med udviklingsmæssigt. Derfor tænker jeg om de er ved at være så stærke at de kan sidde i en høj stol? Det vil nemlig være rigtig godt, hvis du kunne sætte dem i stolen ved bordet, når de skal spise. Det er lettere at spise, når man sidder og samtidig får en en rutine omkring måltiderne, de foreberedes på hvad der skal ske og begynder stille og roligt at forbinde det at sidde med ved bordet med at skulle have mad.
Du må også gerne begynde at give dem mad med lidt mere smag, mad som måske er lidt mere interessant. Det kan være en god idé at du så småt starter op med lidt havregrød, øllebrød eller flerkornsgrød og så må du også meget gerne give dem stor variation af grøntsager. Mange børn får kvalme af kartoffelmos og hvis dine børn har det sådan, så er det langt bedre at give dem mos af andre grøntsager. Hvis du har på fornemmelsen at de er til det lidt søde, kan du give dem mos af forskellige rodfrugter, græskar osv. Det kan ofte være et hit.
Du kan lave mos af alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, ...
... spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.
Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. De må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.
Fordi de ikke er så gamle endnu, så synes jeg du skal starte med at introducere mere varieret grød og mos, giv dem gerne nye smagsoplevelser dagligt. I takt med at de så begynde at spise mere og mere af det, så skal du til at komme kogt kød og fisk i mosen - men lad dem lige komme lidt igang først :)
Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine tider, kunne se således:
Morgen 06-07: Flaske
Sover morgenlur
Formiddag 9.30: Grød med frugtmos, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 13: Grød eller grøntsagsmos, vand af kop.
Flaske og puttes til 3. lur
Aften 17.30: Grøntsagsmos, udgangspunktet bliver mere de grøntsager I andre spiser, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske
Midt nat 03: Evt. flaske
Jeg kan ikke ud af din plan se hvor meget flaske du normalt giver, men det ser ud som om at 5-6 flasker dagligt hos jer måske vil være passende og det har jeg forsøgt at lave planen efter. Hvis børnene har brug for en flaske mere end dette, skal de naturligvis tilbydes dette :)
Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke med dem :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Lus hos børn
Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:
1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.
2. Så kommer du en god portion balsam...
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.